Viktor, hol a 700 milliárd?

Németh Péter 2019. március 11. 08:09 2019. márc. 11. 08:09

Még előttem a pillanat, amikor Orbán Viktor az évértékelőjén arról beszélt, hogy hamarosan az egészségügybe is ömleni fog a pénz. A kamera Kásler Miklósra kúszott, és ha jól emlékszem mellette Semjén Zsolt, a szokások, végtelen szervilizmust türköző arca volt látható. A miniszterelnök-helyettes, fővadász elismerő kifejezéssel fordult Kásler felé, aki pedig szerény, de önbizalommal telt pillantással nyugtázta a reá irányuló dicsfényt. A miniszterelnök arról szónokolt éppen, hogy az egészségügy 700 milliárd forintot kap – hamarosan.

A miniszter azóta többször is nyilatkozott, tervekről beszélt, noha a szakma ezt a 700 milliárdot már akkor is blöffként értelmezte. Úgy értékelték: már a korábbi, azóta süllyesztőbe kerül államtitkár is beszélt ilyen tervekről, amelyek persze soha nem valósultak meg. A medicalonline például, közvetlenül az orbáni évértékelő után így írt: „Az összegre sem lehet új forrásként tekinteni, hiszen már Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkársága idején is ismert volt, hogy a kormányzatnak a fővárosi ellátórendszer megújítása körülbelül ennyibe kerülhet. Az más kérdés, hogy ezt a pénzt egyetlen kormányhatározat sem említi, és a költségvetési törvényekben sem szerepel.

Csak az ismert, hogy négy évvel ezelőtt, a szokásos februári évadnyitó frakcióülés után Rogán Antal frakcióvezető bejelentette: a képviselőcsoport a budapesti képviselők javaslatára egy új zöldmezős kórház építéséről döntettek. Az előkészítő munkákra el is különítettek egymilliárd forintot a 2016-os költségvetésben. Az új kórházzal kapcsolatos koncepció 2016 márciusára el is készült, de ebben az egyetlen nagy szuperkórház fölhúzása helyett a már meglévő fővárosi kórházakra épülő három sürgősségi centrum kialakítása szerepelt, amelyek tervezett költsége ekkor már mintegy 200 milliárd forintra rúgott.

Júniusban pedig a kormány elé kerülő, a szuperkórház helyének kiválasztásáról szóló újabb koncepció szerint öt év alatt már 335 milliárd forintból szervezték volna át a fővárosiak egészségügyi ellátását, és építettek volna három új centrumot.

Azóta számos koncepció készült, ezekben szinte havonta, az épp aktuális közhangulat, politikai kampányok céljainak megfelelően változtak a fejlesztendő kórházak, s velük nőtt a megvalósításra fordítandó virtuális összeg is. Ez lett mostanra – ahogyan azt vasárnap Orbán Viktortól is hallhattuk – 700 milliárd.”

A Hírklikk is beszámolt róla, mégpedig a László Imrével készült interjúban – aki azóta lényegében hivatalosan is az ellenzék polgármester jelöltje lesz a XI. kerületben – hogy a Fidesz hétszázmilliárdért épít centrum-kórházat , egy az M7-es mellett lévő területen.

László azt is elmondta akkor, hogy feleslegesen teszi, hiszen a célra sokkal alkalmasabb lenne a Szent László Kórház, amely uniós pénzek felhasználásával vált rendkívül korszerűvé. A háttérben – és ez magyarázza a helyszínt – felsejlik egy ingatlan panama is; az állam által megvásárlandó földterület ugyanis, mit tesz Isten, fideszes kézben van…

De térjünk vissza Orbán ígéretéhez: a jelek szerint az (ál)szerénykedő Káslernek várnia kell még a pénz elköltésére, ha az egyáltalán létezik, és nem azonos azzal, amit erre a centrumkórházra fordítanának, egyelőre csak papíron léteznek.

A Népszava információja szerint ugyanis a koncepció, amelyet az EMMI készített, alkalmatlan a megvalósításra. A lap azt írja: se ember, se pénz nincs az egészségügyi reform megvalósítására. Mások szerint – ahogy a fentebb idézett forrás is mondja – eleve blöff volt az egész; egy évértékelőn ilyeneket kell mondani, hogy aztán a bejelentés mögött csak a légüres tér található, az szinte mindegy is. A lényeg a hangzatos ígéreten van, az járja be a sajtót – a fideszest – és az jut el a szakma résztvevőihez.

Régi trükk ez Orbán Viktortól; aztán ha számonkérik – nincs olyan helyzet, illetve személy, aki ezt meg merné tenni -, aki mond valami mást, egy új hazugságot, ami azt sugallja: az ügyek rendben haladnak.

De nem haladnak. És egyes elemzők szerint nincs mit meglepődni ezen: a miniszterelnöknek esze ágában sincs az egészségügyet fejleszteni, az már ugyanis régen bebizonyosodott, hogy kár rá vesztegetni az időt, energiát, közpénzt – nem hoz szavazatot.

Igaz, a stadionépítések sem, de az legalább szolgálja Orbánt, meg azokat, akik ezen keresztül meggazdagodnak.