Világbajnokság helyett

Dr. Dávid Ferenc       2021. október 14. 16:10 2021. okt. 14. 16:10

„Unalmas, gólszegény, korszerűtlen sport lett a foci. A Honfoglalás 2000 Egyesület az MLSZ-hez fordult, hogy javaslatait ajánlja megfontolásra a FIFA- nak. Szűnjön meg a „lesszabály", a labdát 15 mp-en belül át kell vinni az ellenfél térfelére, visszajátszani, a kapusnak hazaadni tilos, kézzel akadályozni az ellenfél játékosát szabálysértés (pontrúgással kell büntetni). Lecserélt játékos egyszer még visszatérhet. Változtatni kell a kapu formáján, az eredeti kapu maradjon, de egy félkörív csatlakoztatva a szöglethez megnövelné a kapu formáját, elősegítendő a góllövés esélyeit. Cél: a sportág modernizálása, korszerűbbé tétele.” (Honfoglalás 2000 Egyesület – Szilvásy György elnök /nem a volt miniszter/)

Remélem, tudja a kedves olvasó, hogy a Honfoglalás az a szervezet, amely 2020. július 27-én levélben fordult Orbán Viktor feleségéhez, és arra kérte Lévai Anikót, „hogy továbbra is viselje gondját férjének, és beszélje meg vele, hogy az XXL méretű öltönye helyett a karcsúbb, XL-t részesítse előnyben. A Miniszterelnök Úr sportember, rajong a fociért, bizonyára jól érzi magát a fiatalok társaságában, ugyanakkor jó példát kell felmutatnia kondíciója tekintetében is!” Felhívták a figyelmet arra is, hogy a kormányfő nem kockáztathatja egészségét súlytöbblettel. E néhány sor is híven tükrözi, hogy a modern honfoglalók nem valami gittegyletbe tömörültek, tevékenységük során kizárólag a nemzet „nagy ügyeivel” foglalkoznak. Így tettek most is, amikor a labdarúgás modernizálására vonatkozó javaslataikat összegezték.

Megjegyzéseim:

– Bizonyára bennem van a hiba, de a közeli múltban zárult Nemzetek Ligája sorozat elődöntőit (Belgium-Franciaország és Olaszország-Spanyolország) egyáltalán nem találtam unalmasnak, és a Franciaország-Spanyolország döntőn sem szundítottam. Korábban egy Liverpool-Manchester City angol bajnokin élvezhettem a varázslatos játékot, négy gól esett a mérkőzésen. A hazai bajnoki meccsekre vonatkozóan valóban kellenének új regulák, például: a pályán – sétálás helyett – kötelező futni és a labdát – legalább 90 százalékban – a csapattárshoz kell eljuttatni.

 – A szabálymódosításra vonatkozó elképzelések rendkívül eredetiek, különösen az, amelyik „megnövelné a kapu formáját”. Talán a méretét! Egy rajzos magyarázat segítene nekem a módosítás lényegének megértésében.

 – Az sem világos számomra, hogy miért kell a modernizációs folyamatba bevonni a Magyar Labdarúgó-szövetséget. A szabálymódosítási tervezettel kapcsolatos írásos előterjesztést közvetlenül a miniszterelnökhöz vagy – az előző példa alapján – a feleségéhez kell eljuttatni. A „focializmust” építő Orbán majd eldönti, hogy a honfoglalók javaslata mennyire életszerű. Ha annak találja, akkor majd utasítja a FIFA-t a szabálykorrekcióra. Kérdés marad, hogy az új előírások azonnali bevezetése vajon hozzásegít-e bennünket a jövő évi VB-részvételhez? Ha igen, akkor gyors intézkedést várok.

Segítené a probléma megoldását, ha Szilvásy úr személyes találkozó keretében mondaná el javaslatait a miniszterelnöknek. Október 13-án Orbán Viktor – spontán módon –, beugrott egy falusi kocsmába, és a vendégekkel beszélgetve, helyben gondoskodott az ország nyugdíjasairól. Nem gatyázott, nem körülményeskedett, hanem bemondta a végeredményt. „Van egy nyugdíjprémium, amit fognak kapni, Feri bátyám. Novemberben egy nyolcvanast, és a következő évben pedig február közepén szerintem meg fog kapni egyhavit. Még azért küzdenem kell kicsit, mert ne kétheti legyen, hanem egyhavi, de rajta vagyunk a szeren. Ott loholok a pénzügyminiszter nyakán.” Orbán közösségi oldalának képanyaga is azt igazolja, hogy ettől mindenki megnyugodott, így a borozó népe a továbbiakban már elégedetten kortyolgathatta italát.

Gyuri bátyám! Ha 2,7 millió ember (nyugdíjas) ügye pillanatok alatt elrendezhető egy kricsmiben, akkor a szabálykönyv „magyarosítása” sem lehetetlen! Egy igazi – ráadásul nyugdíjas – honfoglaló nem riadhat vissza a nagy feladattól. Pogácsa, szalonna, bor legyen a kocsmaasztalon!