Világos, miért szegényedik az ország

Nagy András 2018. december 14. 13:53 2018. dec. 14. 13:53

A második legszegényebb nép a magyar az EU-ban, már Románia is lehagy minket – hozta le elsőként a HVG az Eurostat hivatalos számaira hivatkozva. Hihetetlenül hangzik? A gazdasági elemző szerint a számok nem hazudnak, és azt el is mondja, mi az oka a lecsúszásunknak.

Magyarországon az egy főre jutó tényleges fogyasztás alig 60 százaléka volt tavaly az uniós átlagnak, ez rosszabb még az előző években mértnél is. Az életszínvonal már csak Bulgáriában rosszabb, ahol 54 százalékos a mutató. És amíg Románia pár éve még hazánk mögött volt, mára 58 százalékról 68 százalékra ugorva masszívan megelőz minket.

A hír hidegzuhanyként érhette elsősorban azokat, akik a mai magyar közmédiából tájékozódnak, ott ugyanis a magyar gazdaság- és társadalom soha nem látott felemelkedéséről szóló termelési riportok vannak divatban manapság.

Ám az az igazság, hogy nem csak a nettó fideszes propagandát közvetítő állami csatornákon látni és hallani lépten-nyomon, hogy pörög a gazdaság, emelkednek a bérek stb. Újabban ezt még az ellenzéki politikus és nem kormánypárti média is tényként fogadja el. Ehhez képest eléggé meglepő azt látni, hogy ha így haladunk, előbb érjük utol Bulgáriát, mint Ausztriát.

Márpedig Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint a számok nem hazudnak: „rendkívül erős szétszakadás van Magyarországon. Vannak a messze az átlag fölött, nagyon jól keresők, leginkább a Fidesz-klientúrához tartozó vezetők, és van a túlnyomó többség, amely a létminimum környékén vegetál” – mondja. A lecsúszásunk fő okát a GKI vezetője a jövedelmek abszolút egyenlőtlen elosztásában látja.

Alapvetően ebből következnek az Eurostat adatai, amelyeket az unió statisztikai hivatala egyébként a hivatalos KSH-adatokból nyer – emlékeztet. Ami a magyar és a román növekedés közti különbséget illeti: itt arra hívja fel a figyelmet, hogy míg nálunk csak a bérek növekednek reálértéken, addig Romániában a nyugdíjak is. Ez jelentős különbség, mert így nem csak az aktív korúak, hanem az egész társadalom életszínvonala is nőni tud.

A Hírklikk olvasói talán még emlékeznek: jó 10 éve, a gazdasági világválság idején a fideszesek azzal kampányoltak, hogy a baloldali kormányok kis híján Görögország sorsára juttatták hazánkat. Bár utóbb kiderült, hogy ezek a nyilatkozatok nem csak felelőtlenek, de igaztalanak is voltak, a következmény Orbán első kétharmada lett.

Az már inkább politikai, mint közgazdasági kérdés, hogy annak lesz-e egyszer következménye, hogy a szomszédos országok közül ma már nem Ausztriát, de még csak nem is Szlovákiát kellene valahogy utolérni, hanem Romániát. Ami viszont tény, és Molnár László szavaiból is világosan kiderül: a temérdek, mintegy 12 ezer milliárd forint uniós pénz, ami 2004 óta hazánkba áramlott, az ésszerűtlen felhasználás miatt még az átlagos életszínvonal fenntartására sem volt elég, nemhogy felzárkózásra.

Forrás: Hírklikk