Világosan üzennek a németek Orbánnak

HírKlikk 2021. június 23. 17:19 2021. jún. 23. 17:19

Az amerikai Politico európai kiadása összefoglalta, hogyan bírálták a német politikusok az UEFA döntését, amely megtiltotta a müncheni aréna szivárványszínű kivilágítását.

Három markáns véleményt idéz a Politico.

Markus Söder bajor miniszterelnök a Twitteren azt írta, „Szégyen, hogy a müncheni aréna nem világíthat a szivárvány színeiben. A kivilágítás erős jelzés lett volna a tolerancia és a szabadság mellett, és szembe kell szállni a kirekesztéssel és a diszkriminációval”. 

Dieter Reiter, München balközép polgármestere szintén szégyennek minősítette az UEFA döntését, és hangsúlyozta: „senki nem tilthatja meg, hogy világos jelzést adjunk Magyarországnak és a világnak. Kivilágítjuk a közeli szélturbinát és az Olimpia tornyot, és világossá tesszük, hogy mi Münchenben, Bajorországban és Németországban kiállunk az egyenlő jogokért, a szexuális identitással kapcsolatos önrendelkezésért, és a szolidaritásért. Aztán a szurkolók dolga, hogy kifejezésre juttassák véleményüket”.  

Michael Roth Európa-ügyi államminiszter kijelentette: az UEFA tiltó döntése keserű, de várható volt. „Most az arénában lévő szurkolóknak kell majd felemelni a (szivárványszínű) zászlót, és állást foglalnia sokszínűség mellett, kimutatni szolidaritásukat az LGTBQ emberekkel Magyarországon és a világon”.