Vince Mátyás: kormányváltásnál a közmédia szerepét újra kell gondolni

HírKlikk 2021. szeptember 15. 14:30 2021. szept. 15. 14:30

A hír fogalmát a Fidesz teljesen átalakította Magyarországon. Ami nekik hír, az a közönség számára propaganda, például, ami a köztévében és a közrádióban híradás címén folyik – mondta a Magyar Távirati Iroda volt elnöke, aki rámutatott a reklámbevételekre is. Rengeteg korlátozó tényezője van ma a sajtószabadságnak.

A nyomtatott sajtó finanszírozásának egyik lába a hirdetési bevétele – ott gyengítve van a lehetőség. Ahol az állam nem hirdet – és ezt jó érzékkel nagyon sok vállalati vezető leveszi, ő sem hirdet ott – mutatott rá Vince Mátyás. „A NER-hez kötődő médiában hirdet, a kritikus médiában nem.”

A kritikus média szorul össze – folytatta az elemzést a Klikk Tv Tíz című műsorában. „Kudarcot vallott Orbán, amikor nagyképűen azt mondta, hogy egy tucat újságot – amely ellenzéki – bármely újságosnál lehet kapni. Aztán csak hatot sikerült összekaparnia. Még ha hozzátesszük az Élet és Irodalmat és a Jelent, akkor már nyolc – de 12 nem jön ki.”

A sajtószabadság fogalma sokkal több annál, hogy mit és mennyit lehet mondani. Voltak tabuk, például a Kádár-rendszerben a magyar-szovjet kereskedelmi árak, de ezeket ma sem lehet tudni, hiszen titkosítva van – idézte fel a hasonlóságot. „Nem engedik be az újságírót a sajtótájékoztatóra, nem adnak információt, nem válaszolnak a levelekre. Szándékosan az információ elzárása és a terjesztése oldalát nézem és a terjesztése oldalba beletartoznak a nagy történések, az Index kivégzése, a Népszabadság kivégzése és a közmédiának a teljes felelősség nélküli, hatalmas pénzzel történő gazdálkodása.”

„Jobb is, meg rosszabb is, mint a Kádár-korban.”

„A Kádár-kor végén nem lehetett megcsinálni, hogy egy újság egy minisztériumtól kért információt és arra füle botját nem mozdította volna a tárca vagy az intézmény – amit most minden gátlás nélkül, a Fidesz NER-lovagjai megtesznek. Nem állnak szóba a sajtóval.”

Emlékeztetett arra, hogy volt egy DBA rendszer, amely jó minőségű, digitális adást biztosított, de ami a lényeg, hogy rengeteg adóállomás elfér a frekvenciákon. „Ezt tavaly szeptemberben egy mozdulattal a magyar hatóságok megszüntették, volt hat vagy hét cég, amelyik csinált addig DAB rádiót. Törvényi fedezet sem volt arra, hogy beleszóljon a médiahatóság, hogy ki milyen rádiót üzemeltet.”

„Ebben az az aljas, hogy így mesterségesen fenntartják a frekvenciaszűkét.”

Elfért volna 300 hírcsatorna is, de szándékosan szűkítették a sajtó megjelenésének lehetőségét – mondta Vince Mátyás. Közben most jött ki a Magyar Közlönyben az a rendelet, hogy Magyarországon minden forgalomba hozott autórádiónak vétel-késznek kell lennie digitális rádiózásra – hívta fel a figyelmet.

„Ez lesz a vasfüggöny pótlása. Ha átjön valaki az országba, eddig hallott híreket – akár több forrásból –, most pedig ott a sercegés.”

A szakember szerint egy esetleges kormányváltás után sok ember együttműködésével kell kitalálni, hogy egy új médiapolitika miként körvonalazódjon. „Én egyelőre nem veszek részt semmilyen munkában, de az első miniszterelnök-jelölti vitában kiderült, hogy szakértő csoportok elkezdtek dolgozni ennek a programján. A közmédia szerepét teljesen újra kell gondolni, újra kell alakítani a jogszabályokat. Átláthatóságot, elszámoltathatóságot, többpárti felügyeletet kell létrehozni.”

„Fölmerül az a kérdés, hogy szükség van-e a közmédiára. Szerintem szükség van, ez nem kérdés. Teljesen új világban élünk, ahol a fake news uralkodik, ahol egészen más is lehetne a közmédia szerepe. A regionalitás nagyon fontos dolog, rettenetesen nyomasztja a magyar sajtót a közmédia Budapest-centrikussága.”

Forrás: Hírklikk