"Virágzik a magyarországi ingatlanpiac"

HírKlikk 2018. augusztus 16. 15:35 2018. aug. 16. 15:35

A magyarországi ingatlanpiacról közölt cikket augusztusi-szeptemberi számában a Financial Times című brit üzleti napilap fDi Magazine című kiadványa.

A külföldi közvetlen beruházásokkal foglalkozó, kéthavonta megjelenő magazin azt írja, évekig tartó stagnálás után virágzik a magyarországi ingatlanpiac, az árak emelkednek, jelentős volt a bővülés.

A kereskedelmi ingatlanok piacán rekordmértékű, csaknem 1,78 milliárd eurós volt a forgalom 2017-ben, a szobánkénti árbevétel növekedésének üteme meghaladja a többi jelentős fővárosét a közép- és kelet-európai térségben. 

Az irodák piaca élénk. A magazin Ésik Róbertet, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezetőjét idézve azt írja, hogy 2018 második negyedévében az irodák 7,6 százaléka állt üresen Budapesten. 2012 harmadik negyedévében még 21,5 százalék volt ez az arány. Az ipari ingatlanoknak mindössze 3,5 százaléka üres.

A beruházók, például a Wing szerint a legnagyobb nehézséget a munkaerőhiány és az építőanyag-árak emelkedése jelenti, előrelátó tervezéssel azonban ezen is felül tudtak kerekedni - írja az fDi a Wing elnökét idézve.

A cikk kitér a Liget Budapest projektre is. Az egyik legambiciózusabb fejlesztésként említve beszámol arról, hogy támogatói szerint 1,5 millió vendégéjszakát fog hozni a budapesti turizmusnak, több mint 11 ezer új munkahely jöhet létre általa, és az adóbevételeket is jelentős mértékben növelheti.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója a magazinnak azt mondta, hogy Budapest látványosan fejlődött az utóbbi időszakban.

Forrás: MTI