Vissza Európába! Amíg lehet

Lendvai Ildikó 2021. március 4. 18:55 2021. márc. 4. 18:55

Nem az a meglepetés, hogy a néppárti frakció és a Fidesz útjai végleg elváltak. Az sem lesz az, amikor ennek nyomán majd magából a Néppártból is kikerülnek.

Igazából két kérdés van:

1. A szokásos időhúzás helyett, miért szaladt előre a Fidesz a szakítással?

2. Hová vezet ezután Orbán útja? Amelybe egyelőre magával rángatja az országot is.

A kenyértörés elkerülhetetlen volt, de az nem, hogy a Fidesz már most elébevágjon. A dolgok elkenésére hajlamos Néppárt egy arcmentő kiskaput még hagyott neki, de ezt Orbán már nem használta ki. Miután megírta a kilépést kilátásba helyező morcos levelét, a frakció vezetői kicsit puhítottak a kifogásolt előterjesztésen. Benne maradt a lehetőség a csoportos kizárásra, de az ehhez szükséges szavazati arányt az eredetileg javasolt feles többségről kétharmadosra emelték, amit nehezebb összehozni. A Fidesz mondhatta volna, hogy lám, a zsarolás megint sikerült. Ehelyett már az imígyen enyhített javaslat megszavazása előtt, reggel közölte több kormánypárti orgánum, hogy bevégeztetett: kilépnek.

Vajon mire a sietség?

A Fidesz úgy saccolhatja: ha nem most, de nem sok idő múlva meglesz a kétharmad is. Például azért, mert olyan disznóságokra készül itthon, amiket már nem tolerálhatnának a kizárásától eddig húzódozó németek sem. A választási törvény további módosítása? A bíróságok függetlensége elleni újabb támadás? A Klubrádió után a független média maradék szigeteit is elsüllyesztenék? Attól tartok, rövidesen megtapasztaljuk, mire készülnek.

A fideszes képviselők most minden sarzsijukat, befolyásukat elvesztették az Európai Parlamentben. Mentve a menthetőt, előbb-utóbb új frakciót kell keresniük.

A választék satnya és silány. Két kisebb szélsőjobb frakció lehet hajlandó fogadni őket. Az egyikben, az úgynevezett Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójában a szövetséges lengyel párt és néhány jelentéktelen törpepártocska üldögél. Csakhogy a lengyelek Putyin esküdt ellenségei. A másikban, az Identitás és Demokrácia frakcióban van Salvini pártja, a hírhedett LePen párt és a hivatalos nemzetbiztonsági megfigyelés alatt álló német szélsőjobb. Csakhogy Salvini már inkább a Néppártba lépne (nem hülye!), a német szélsőjobbal való puszilkodás pedig veszélyeztetné a német kormány gazdasági jóindulatát. Orbán ambíciója nyilván egy ezeknél komolyabb szélsőséges pártfrakció összehozása, akár az említett két csoportból, akár maradék néhány néppárti barátja átcsábításával.

Szép lesz, ha az ország arról híresül el, hogy vezetői Európa félfasisztáinak építenek lakályos otthont.

Ez már nem játék. Ellenzék, figyelj! Meg kell tervezni az ellenlépéseket a fékjét-gyeplőjét vesztett Fidesz várható ámokfutásával szemben.

De ezzel a frontvonalak is világosabbá váltak. Mostantól a kormány- és rendszerváltás egyik fő jelszava: Vissza Európába! Amíg lehet.