Visszaadja diplomata-útlevelét Szájer József

HírKlikk 2021. január 5. 08:01 2021. jan. 5. 08:01

Addig nem folyhat le a belga büntetőeljárás kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt, amíg Szájer József politikai vagy diplomáciai mentességet élvez. A Blikk megtudta: az európai parlamentből távozó politikus úgy döntött, megválik diplomata-útlevelétől.

Január másodikától nem európai parlamenti képviselő többé Szájer József. A fideszes képviselő azután mondott le mandátumáról, hogy véres kézzel, droggal a táskájában menekült a rendőrök elől az ereszcsatornán, amikor rajtakapták, hogy a szigorú koronavírus elleni rendelkezéseket megsértve huszonötödmagával részt vett egy brüsszeli melegorgián.

– A büntetőeljárást egészen addig nem lehet lefolytatni, amíg a diplomáciai vagy a parlamenti mentelmi jog meg nem szűnik – írta korábban a belga ügyészség. Ám mint európai parlamenti képviselő, Szájer József magyar diplomáciai útlevéllel is rendelkezik, ami mentességet jelent a számára. 

A Blikk tegnap egy hónap alatt harmadszor tette fel a kérdést, mire megérkezett válasz:

– Szájer József képviselő úr jelezte, hogy visszaküldi a diplomata útlevelét – közölte a Külügyminisztérium. Arról nem írtak, hogy ez mikor történik meg, de a válasz alapján feltehetően a közeljövőben.

A lap szerint kábítószerrel való visszaélés miatt 3 és 5 év közötti szabadságvesztést, illetve 8 ezertől 800 ezer euróig terjedő pénzbüntetést is kiróhat rá a belga bíróság.

Forrás: Blikk