Visszakapták a magyar gyáriparos örökösei a nácik által elrabolt festményt

HírKlikk 2022. január 26. 08:31 2022. jan. 26. 08:31

A Bostoni Szépművészeti Múzeum visszaadja az eredeti tulajdonos, a magyar Chorin Ferenc örököseinek egy XVII. századi holland festő művét, amit a Magyar Kereskedelmi Bankból raboltak el a második világháborúban – jelentette be a múzeum közlésére hivatkozva az AP.

Salomon van Ruysdael „Beverwijk látképe” című alkotása 1982 óta volt a Bostoni Szépművészeti Múzeum gyűjteményében, az – az eladó, egy londoni műkereskedő akkori közlése szerint – egy svájci gyűjteményből származott. Az 1646-ban festett kép eredeti tulajdonosa azonban Chorin Ferenc volt, egy zsidó műgyűjtő, aki a festményeit 1943-ban a Magyar Kereskedelmi Bankban helyezte biztonságba, mielőtt családjával 1944-ben elmenekült az országból. A bank bejelentette, hogy Chorin széfjét 1945 januárjában, Budapest ostroma idején kiürítették, és a kép további sorsa ismeretlen – számolt be róla az AP hírügynökség tudósítása.

Chorin a két világháború között jelentős gyáriparos és ismert mecénás volt Budapesten, 1947-ben New Yorkban telepedett le a családjával, és 1964-ben halt meg. A most visszaadott kép szerepelt a magyar háborús veszteségek egy 1988-ban kiadott listáján, de a múzeum ebből nem tudta meg, hogy Chorin tulajdonát képezte, mert a listán szereplő leírás nem volt megfelelő.

Matthew Teitelbaum, a múzeum igazgatója hangsúlyozta, „A kép visszaadása az eredeti tulajdonosoknak hangsúlyozza, mennyire fontos az átláthatóság és a gyűjteményünk online megtekintésének a lehetősége”. Az igazgató kifejezésre juttatta örömét, hogy a családdal gyorsan és jó szellemben meg tudták oldani a visszaszolgáltatást. A család ügyvédje elismerését fejezte ki a múzeumnak az együttműködésért, és emlékeztetett arra, hogy a nácik által elrabolt műkincsek visszaszolgáltatásáért a jogos tulajdonosoknak évekig kell harcolniuk az igazságukért. 

Forrás: Hírklikk