Visszavonulót fújhat a kormány

HírKlikk 2020. február 26. 13:01 2020. feb. 26. 13:01

Visszaléphet a kormány a helyi iparűzési adó (hipa) tervezett csökkentésétől – erről beszélt a Népszavának több fideszes parlamenti képviselő is. A három javaslat közül megmarad az adófeltöltési kötelezettség eltörlése – ez egyszeri mintegy 80-100 milliárd forintos bevételkiesést jelent az önkormányzatok számára, ami az éves bevételek nyolcada.

Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács február 4.-i ülését követően állt elő egy gazdaságélénkítési javaslatcsomaggal. Eszerint a helyi iparűzési adó alapjából levonható lenne az értékcsökkenési leírás és kutatás-fejlesztésre fordított források ötszöröse is. 

Egy volt államtitkár azt mondta, hogy várhatóan nem lesz semmi az adócsökkentésből, igaz, egy másik vezető fideszes szerint, egyelőre nincs végleges döntés az ügyben. De érzékelik, hogy komoly aggodalmat okozott a településvezetők körében a terv, így elkezdték róla az egyeztetéseket – írja a Népszava

A terv ellen még kormánypárti városvezetők is tiltakoztak, például Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is.

A lap szerint, ha ejtik is a hipa teljes átalakításának tervét, abból viszont biztosan nem enged a kormány, hogy 2021 decemberében eltörlik a hipa feltöltési kötelezettséget és elég lesz azt a vállalkozásoknak május 31-ig teljesíteni. Ez ugyanis a kormánypárti érvelés alapján, nem jár bevételcsökkenéssel az önkormányzatok számára.

Voltak már előjelei, hogy a kormány esetleg visszavonulót fúj: Varga Mihály néhány napja az mfor.hu-nak adott interjúban maga is pedzegette, hogy esetleg nem lesz a hipa-csökkentésből semmi.

Forrás: Népszava