Vita a demokráciáról, Karácsony városligeti távolléte kapcsán

Harkai Péter 2022. május 24. 15:42 2022. máj. 24. 15:42

Meghívást kapott, de nem vett részt – többek között Tarlós István volt főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök társaságában – a városligeti Néprajzi Múzeum hétvégi megnyitó ünnepségén Karácsony Gergely. Ennek oka, hogy ellenzi a világ első közparkjának beépítését. Távolmaradásáról némi vita is kialakult.

Orbán Viktor avató beszédében több mint elégedett hangon üdvözölte a Városligetben immár hivatalosan is megnyitott, funkcióját tekintve gigantomán tömbű Néprajzi Múzeum elkészültét. Köszönetet mondva Baán Lászlónak, a Liget projektért felelős miniszteri biztosnak és a jelenlévő Tarlós István volt főpolgármesternek. Ez utóbbi működése alatt született a döntés az épület, s a többi ingatlan városligeti megvalósításáról.  

Mint fogalmazott „miközben mindenki azt bizonygatta, hogy nem lehet, addig mi lépésről lépésre, épületről épületre haladunk, sőt, április 3-án a magyar emberek megerősítettek minket abban, hogy jól tettük, hogy megcsináltuk, és úgy gondolják, hogy még, még, még, Európa legnagyobb kulturális beruházásának teljesen el kell készülnie. Úgy érzem, megkaptuk a felhatalmazást a teljes program megvalósítására.” 

Hozzátette továbbá: üdvözölné a hivatalban lévő főpolgármestert, Karácsony Gergelyt is, de őt „kegyeleti okokból”, miután nem jött el az átadóra, inkább nem köszönti. A Liget Budapest projekt ellenzőinek a figyelmébe azt ajánlotta a „dakota néprajzi anyagból”: hogyha az ember észreveszi, hogy döglött lovon lovagol, akkor szálljon le róla.

Karácsony Gergelyt másnap váratlan helyről védték meg. Mégpedig Skrabski Fruzsina rendező, a dokumentarista Gyurcsány-film alkotója. Róla pedig nem mondható, hogy nem ápol kiemelten jó kapcsolatot a Fidesz felső vezetésével. Legutóbb a Novák Katalin állami beiktatása előtti ökumenikus istentiszteleten mondott köszöntőt. Most viszont közösségi oldalán kiállt a fővárosi vezetés mellett. Emlékeztetett, hogy Orbán Viktor, a 2019-es önkormányzati választás után azt mondta Karácsony Gergelynek, ha a Fővárosi Önkormányzat nem támogatja, akkor nem lesz Liget projekt.

„A negyedik kétharmad után pedig azt mondta, hogy: a választás eldöntötte, hogy a Városliget úgy fog megvalósulni, ahogy elgondoltuk. Na, most, csak a kommunikációt kivéve a történetből és nem foglalkozva azzal, hogy a Liget szép vagy sem (szerintem nagyon szép). Ez egy nagyon rossz kommunikációs irány! Történt egy választás, egy demokráciában. A budapestiek megválasztották Karácsonyt, ő pedig a Liget ellen kampányolt. Ha ezek után azt mondjuk, hogy a fővárost jelentősen befolyásoló döntéshez, a főváros vezetésének kikérjük a véleményét, az egy korrekt kommunikáció és így működik a demokrácia. Kormány, városvezetés jön-megy, azzal kell együttműködni, aki van” – írta Skrabski.

A Fidesz hétfőn beiktatott új fővárosi frakcióvezetője, Wintermantel Zsolt máris „felvette a munkát”, bár egyelőre a közösségi sztrádán. Rögtön reagált is Skrabski Fruzsina posztjára. 

Kommentje alapján a Városliget fejlesztése mára egy csoda s a budapestiek a lábukkal szavaztak, mivel hétvégenként sokan vannak a Ligetben. Szerinte az a nemzetközileg is elismert érték, ami odakerült, a magas színvonalú közpark, ami létrejött, minden európai nagyváros ékköve lehetne. „Budapest főpolgármestere pedig durcásan nem megy el a megnyitóra, szomorú, de láttunk már ilyet.” Példaként említi a Puskás Arénát, a Magyar Zene Házát. Wintermantel harciasan azt is hozzáteszi, hogy „nekem elképesztő módon elegem van abból, hogy a baloldalról mindig csak azt hallom, mit ne csináljunk meg, mi miért ne épüljön meg, miért ne fejlődjön. Hogy miért ne legyen olimpia, miért ne legyen Liget, Világkiállítás, vagy éppen Atlétikai VB. Ezt így egész egyszerűen nem lehet! És van az az országos felhatalmazás, amivel igenis ki kell mondani, hogy bizonyos érdekek mentén, politikailag motivált csoport, de lassan már egy személy nem tarthatja túszul Budapestet” – formálta saját szájára Orbán Viktor azonos gondolatait. 

Bár ennek a friss frakcióvezetői belépőként előlegezett kinyilatkozásnak némileg ellentmond az a tény, hogy Budapesten a parlamenti választáson egyetlen mandátumot tudott megszerezni a Fidesz. Maga Skrabski Fruzsina sem fogadta egyöntetű lelkesedéssel a hozzászólást. Mint fogalmazott, egyszerű szavazóként unja az állandó veszekedést. „Az az elvárásom, hogy együttműködjenek a vezetők és ne beszólogassanak egymásnak. A Városliget gyönyörű, a kommunikáció nehéz, mégis a példamutatásra vágyom, hogy együtt tudnak működni, legalább próbálkoznak vele.”  

A tisztánlátás végett megkerestük a Fővárosi Önkormányzatot is, hogy autentikus forrásból idézhessük: mivel indokolják Karácsony Gergely távollétét. A Városháza sajtóosztályától az alábbi hivatalos választ kaptuk:

„A főpolgármester valóban kapott meghívást a Néprajzi Múzeum átadására, de azon nem vett részt, mert elvből ellenzi a Városliget, a világ első közparkjának beépítését. Továbbra is azt a miniszterelnöki ígéretet tartjuk mérvadónak, hogy ha a főváros vezetése nem támogatja a Városliget beépítését, akkor a Liget Projekt nem folytatódik. A mi álláspontunk nem változott, és annak helyességéről meggyőzött minket az ellenzék elsöprő győzelme a fővárosban.”