Vizsgálatot indít Újpest a korábbi városvezetés ellen

HírKlikk 2020. szeptember 24. 04:30 2020. szept. 24. 04:30

A korábbi városvezetés 2018-ban szerződött egy céggel, amelynek pár hónap múlva elvonták a befektetésre vonatkozó engedélyét, de a szerződést mégsem bontották fel.

Az Újpest Média számol be arról, hogy olyan céggel szerződött Újpest előző vezetése a kerület befektetésére, amelynek még abban az évben visszavonta a jegybank az engedélyét erre a tevékenységre.

Az önkormányzat szerint 133 millió forintos kár érhette emiatt a kerületet.

Az XLS Consulting Kft.-vel a Wintermantel Zsolt korábbi polgármester nevével fémjelzett előző vezetés 2018 januárjában kötött tanácsadási szerződést a kerület szabad pénzeszközeinek állampapírban történő befeketésére vonatkozóan. Visszaélésre utaló jel, hogy a cégnek az ehhez szükséges, kiegészítő befektetési tevékenységre szóló engedélyét a Magyar Nemzeti Bank 2018 szeptemberében visszavonta, de a szerződés ennek ellenére, egészen 2019 októberéig érvényben volt.

Ezen felül, a közjegyző által kirendelt igazságügyi szakértő megállapította: olyan állampapírok hozama után is jutalékot fizetett ki az önkormányzat a magáncég számára, amely állampapírok már a szerződéskötés előtt is a kerület birtokában voltak, vagyis azokkal tranzakciót nem hajtottak végre.

A most Déri Tibor vezette IV. kerület felszólította az érintett XLS Consulting Kft. nevű céget a véleményük szerint jogalap nélkül kifizetett pénzek visszafizetésére. Déri kivizsgáltatná az ügyet. A létrehozandó eseti bizottság felállítására a csütörtöki képviselő-testületi ülésen tesz javaslatot.