Vizsgálják az újpesti iratmegsemmisítést

Kardos Ernő 2019. október 25. 15:33 2019. okt. 25. 15:33

„Az Újpesti Önkormányzat minden fontos feladatát képes ellátni, annak ellenére, hogy a Fidesz bukásával egyszerre negyven ember távozott a kerületből” – nyilatkozta a Hírklikknek a kerület új polgármestere. Déri Tibor a következő napokban megvizsgálja, hogy a hivatalban történt-e iratmegsemmisítés, illetve maradtak-e csontvázak a szekrényben.

Csak a beiktatásán tapasztalhatta, hogy lényegében üres a polgármesteri hivatal. El tudja azért kezdeni a munkát, vagy először apróhirdetéseket fogalmaz majd?

Olyan aggodalmak hozzám is eljutottak, hogy működésképtelen lehet a hivatal, de ez tévedés. Valóban elment negyven ember, de leginkább a korábbi polgármester, illetve a három alpolgármester hivatalának alkalmazottjai távoztak; akik személy szerint kötődtek az előző vezetéshez. Apróhirdetésre tehát nem lesz szükség, a köztisztviselők felvétele egyébként is pályáztatás útját történik.

Tehát szó sincs arról, hogy egy üres hivatalt vesz át?

Úgy kell elképzelni ezt, mintegy óriási hajót, aminek a motorja a választások napján megállt, de rövidesen újra felzúgott, és irányt váltva új pályára állt.

Vagyis ma már minden szakmai feladatát képes ellátni a hivatal?

 Igen, mint említettem sok szakember itt maradt, s Újpest város jegyzője is segíti az átállást, továbbá az új vezetést támogatja abban, hogy minden szakember elkezdje a munkát. Egyébként amióta híre kelt, hogy sokan elmentek, legalább másfélszázan jelentkeztek, akik be tudják tölteni az üres állásokat. Aggodalomra tehát semmi ok, a jövő héten a közgyűlés is megalakulhat.

Azt tudja már, hogy akik nagy hirtelen elmentek, azok magas végkielégítéssel, közös megegyezéssel távoztak?

Ezt még nem tudjuk, de rövidesen jogászok átnézik a megállapodásokat, megvizsgálják a közös megegyezések feltételeit és azt követően tájékoztatjuk majd a nyilvánosságot. Amennyiben visszaélésre bukkanunk, annak következményei lesznek. A választók is ezt várják tőlünk.

A kormányzó pártoknak nyilván kellemetlen lehet, ha a fővárosban, vagy a kerületekben elkezdenek csontvázak hullani a szekrényből. Ha jól tudom, iratok megsemmisítése önöknél, tehát Újpesten is előfordult. Igaz?

Voltak ilyen jelzések, ám nem tudunk visszaélésről, de egyelőre nem is zárható ki. Bizonyító erejű dokumentumok nincsenek, ezért nem is gyanúsítunk egyelőre senkit. Mindenesetre az önkormányzatot és a polgármesteri hivatalt teljes egészében átvilágítjuk, utána pedig a gazdasági társaságok működését vizsgáljuk meg. Ha lesznek csontvázak, arról az újpestieket tájékoztatjuk majd, hiszen a választóink azzal bíztak meg bennünket, hogy a korrupciót, a visszaéléseket szüntessük meg.  

Korábban azt jelezték, hogy a helyi művelődési ház eladása ezer sebtől vérzett, az volt a kerületi Fidesz-mutyi.  Ez lesz az első olyan intézkedés, amit kivizsgálnak?

Először házon belül nézzük meg a szerződéseket, s aztán minden jogi lehetőséget kihasználva igyekszünk visszaszerezni az egykori művelődési ház területét az újpestiek számára. Ez az elsődleges cél! Erről egyelőre többet nem szeretnék mondani.

Azt tudjuk, hogy elkezdődött néhány új beruházás a kerületben, mi lesz ezekkel?

Nézze, ami ésszerű, azt befejezzük. Csak azért, mert az előző városvezetés kezdte el, azért semmiképp nem állítjuk le. Ami viszont vitatható, azt nem engedjük, például hogy Káposztásmegyeren, az erdő területén íjászpályát építsenek. Ha több ilyen van, akkor viszont mindet leállítjuk.

Tehát nem állnak le beruházások?

Nem, de a közbeszerzéseket a lehetőség szerint újra lefolytatjuk. Már vannak olyan nyertes pályázók is, akik szívesen elállnának az építkezéstől. Ők tudják, hogy miért.

Ön többször fölvetette, hogy a kerületi SZTK –ban sorszámmal, várólistákkal tartják távol az orvosoktól a betegeket. Sok a beteg, vagy kevés az orvos?

Mindenekelőtt szeretnénk megfelelő szakembert az SZTK élére, aki új orvosokat tud hívni a rendelőbe, s ezzel a hosszú várólistákat, a kilométeres sorokat fel tudja számolni. Remélem, hogy nagyon rövid időn belül látható eredményeket fogok elérni.

Polgármester úr, tudja azt, hogy néhány nappal azután, hogy ön átvette hivatalát, az újpesti önkormányzat honlapján még az elődje képét lehet látni?

Valószínűleg téved, ugyanis az ujpest.hu munkatársai épp az előbb cserélték ki a képet.

Ez biztos?

Igen, saját szememmel láttam, ugyanis az újpest-Káposztásmegyer facebook oldalon néhányan már követelték a cserét.