Volt egyszer egy MTK: Deutsch Tamás kiesett az elsőosztályból

Föld S. Péter 2019. május 20. 09:50 2019. máj. 20. 09:50

Egy évnyi NB1-es tagság után ismét búcsúzni kényszerült az elsőosztályból az egyik legpatinásabb magyar futballklub, az MTK Budapest. A csapat tavaly utcahosszal nyerte meg a másodosztályú bajnokságot, és az NB1-es szezon is jól indult a kék-fehérek számára: sokáig a bajnoki tabella harmadik helyén álltak, de még idén március elején is az ötödik helyet foglalták el. Nem hátra néztek, hanem előre, azt számolgatták, hogy hány pontra vannak a dobogótól. Aztán jött a nem várt fordulat: 15 mérkőzésből 12 vereség. Sokat megélt szurkolók szerint az MTK azért lett utolsóelőtti a bajnokságban, mert a klubelnök, Deutsch Tamás kiesett a pikszisből.

Április 25-én az MTK Budapest nem mindig informatív honlapján „Pozitív döntést hozott a Magyar Labdarúgó Szövetség” címmel rövid szöveg jelent meg. „Az MLSZ Elsőfokú Licencadó Bizottsága megvizsgálta az MTK Budapest labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaság kérelmét, és 2019. április 24-i ülésén úgy döntött, hogy a 2019/20-as bajnoki évadra benyújtott dokumentáció a kritériumoknak megfelel, így az MTK Budapest megkapta a licencet az OTP Bank Liga következő szezonjára.”

A közleményhez az MTK Budapest honlapjának szerkesztői nem fűztek megjegyzést. Nem tették hozzá, hogy ennek feltehetőleg csak szimbolikus jelentősége van, mert a csapat a következő idényben nem az első, hanem a második osztályban fog játszani. Igaz, ekkor még nem állt kieső helyen a gárda, akkor még „csupán” a kiesés szélére sodródott. Igaz, már akkor sem lehettek senkinek illúziói, várható volt, hogy a hátralévő fordulókban folytatódik a sikertelenségi széria. Amelynek első jelei már az ősz végén mutatkoztak, emiatt, néhány vereséget követően, március elején új edző ült a kispadra. Nem jobb, mint az őt megelőző, sőt, ha lehet így fogalmazni: kevésbé kvalitásos. Egy, a nagyközönség előtt ismeretlen szakember, akinek bemutatásakor a klub honlapja azt találta fontosnak megemlíteni, hogy MTK-s kötődésű. Más erényeit nem is igen ecsetelték, ennyi elég volt ahhoz, hogy az MTK kispadjára kerülhessen.

Persze, nem egyedül az új edző nyakába varrhatók a sorozatos kudarcok, amelyek végül a kieséshez vezettek. (Az utolsó 15 mérkőzéséből tizenkettőt elveszített az MTK, ráadásul többségében olyan csapatok ellen, amelyeknél ősszel még jobbnak bizonyult, és amelyek sokáig a kék-fehérek mögött álltak a tabellán.) És feltehetőleg nem is csak a játékosok sara, ami történt. Hajtottak minden mérkőzésen, csak épp az elképzelés hiányzott a játékukból. Az idény elején még volt stílusa a csapatnak és – lásd, mint fenn – általában az eredmények is jöttek, tavaszra azonban valami megváltozott, és elképzelés nélküli játékot láthatott a még a korábbinál is kisebb létszámúra csappant szurkolótábor.

S miközben a csapat játékában alig volt észrevehető bármiféle koncepció, a csapat vezetésében azért látszott ennek némi nyoma. Ez utóbbi elképzelés nem más, mint kivezetni az MTK-t az elsőosztályból.

Hogy ennek mi az oka, a sporttal hivatásszerűen foglalkozók bizonyára tudják. Talán az, hogy kevés a pénz, olyannyira, hogy jövőre, hiába a licenc, a költségvetés csak a másodosztályra lesz elegendő. Vagy egy másik opció: miután gyakorlatilag az összes elsőosztályú magyar futballklub fideszes vezetés alatt áll – politikusok, vagy a Fideszhez kötődő pénzemberek állnak e klubok élén – az MTK klubelnöke, az alapító érdemei miatt teljesen nem negligálható, ám valójában a NER perifériájára szorult Deutsch Tamás kevesebb érdekérvényesítési képességgel bír, mint klubelnök kollégái.

A bajt tetézi, hogy az MTK Budapestnek nincs igazi tulajdonosa – tehetős pénzember, vagy egy város, kerület önkormányzata. A klub abból él, hogy játékosokat nevel, akiket azután a hazai, vagy a külföldi piacon értékesít. Ez a szisztéma idáig valamelyest működött, a nagymúltú, huszonháromszoros bajnok nem tartozik a TAO-pénzekkel alaposan kibélelt klubok közé, annyit tudnak költeni, amennyit megkeresnek.

Deutsch Tamásnak most azt a lapot osztották a nertársak, hogy a csapatnak nincs helye az elsőosztályban. Ehhez az ukázhoz kellett olyan edző, aki képes volt levezényelni ezt a negatív csodát, és ezért lehetett az átlagosnál több és lassabban gyógyuló, elsősorban a kulcsjátékosokat sújtó sérülés.

Mindez persze részben feltételezés, ami, a végeredményt tekintve, nem jelenti azt, hogy nem lehet benne igazság. Az elkövetkező hetek, hónapok megmutatják, hogy mi állt az MTK mostani búcsújának a hátterében. Két opció van ugyanis a fővárosi kék-fehérek előtt, s mindkettőt a politika kínálja a számukra: vagy megerősítik a csapatot, hogy magyar szinten korszerűen és eredményesen működhessen, vagy hagyják menni a levesbe, és akkor a patinás klub a másodosztályban is csupán a hagyományaihoz méltatlan statisztaszerepre kényszerül.