Volt fideszes alpolgármester lett a Pécsi Tudományegyetem kancellárja

HírKlikk 2020. szeptember 25. 11:35 2020. szept. 25. 11:35

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter javaslatára 2020. október 1-jétől Pavlik Lívia a Semmelweis Egyetemen, Decsi István pedig a Pécsi Tudományegyetemen látja el a kancellári feladatokat.

Pavlik Lívia idén augusztus végéig a Budapesti Corvinus Egyetemen töltötte be a kancellári posztot. A Pécsi Tudományegyetem kancellárja a baranyai megyeszékhely korábbi alpolgármestere, Decsi István lesz.

Az intézmények gazdasági-pénzügyi vezetőiként működő kancellárok legfontosabb feladata az egyetemek zavartalan és stabil működtetésének biztosítása. A felsőoktatásban bevált kancellári rendszer 2019 óta már a szakképzés megerősítését is szolgálja.

A Semmelweis Egyetem a legjobban teljesítő magyar felsőoktatási intézmény – a világ 93 országának legjobb ezerötszáz egyetemét értékelő Times Higher Education legutóbbi rangsora szerint. A Pécsi Tudományegyetem a közelmúltban közzétett listán a tavalyi évhez képest egy kategóriával lépett előre.

A kormány célja, hogy a hazai egyetemek korszerű, a gazdasági igényekhez igazodó, nemzetközi szinten is versenyképes képzési kínálatot biztosítsanak a magyar fiatalok számára. Fontos elvárás, hogy a felsőoktatási intézmények központi szerepet töltsenek be a kutatás-fejlesztésben és innovációban. A kancellárok e törekvések valóra váltásához biztosítanak szilárd hátteret a professzionális gazdálkodás feltételeinek megteremtésével, fenntartásával.

Forrás: MTI-OS