Volt nagykövete megvédte Orbánt  és nekiment az EU-nak

HírKlikk 2021. augusztus 4. 04:45 2021. aug. 4. 04:45

Az előző párizsi magyar nagykövet úgy véli: az Európai Unió hibát követ el, amikor úgy bánik Magyarországgal, ahogyan, miközben független államról van szó. Károlyi György véleményét a konzervatív Le Figaro ugyanazon az oldalon közli, mint az Európai Parlament néppárti, illetve szociáldemokrata alelnökének közös cikkét. 

Utóbbi éppen egy hete a szintén jobboldali Die Weltben jelent meg és azt sürgeti, hogy meg kell állítani Orbán Viktort, mert már az európai alapértékeket veszélyezteti. A volt magyar diplomata ezzel szemben úgy látja, a Nyugat azt veti Közép-Európa szemére, hogy az nem eléggé nyitott társadalmi kérdésekben, ugyanakkor az érvet meg lehet fordítani. Hiszen miként is gondolja a másik fél, hogy bárkire is rákényszerítheti saját vízióját? Majd hozzáteszi: Magyarország ostorozásához ezúttal egy olyan törvény szolgáltat ürügyet, amely a gyermekeket kívánja megvédeni, ám pont ezt az értelmét senki sem akarja tudomásul venni. 

Nem kell persze nagy tudósnak lenni annak belátásra, hogy a Nyugat és Kelet gondolkodásmódja soha nem esik egybe. De az EU-nak éppen a társadalmi kérdések kapcsán kellene megengednie a sokszínűséget. Károlyi megjegyzi, hogy Orbánnak lassan 12 éve hányják a szemére: aláássa a demokráciát, ám szerinte igazából nincs gond sem a hatalmi ágak megosztásával, sem a parlamenti rendszerrel, sem a sajtószabadsággal. Azt a vádat meg egyenesen gyermetegnek nevezi, hogy Orbán bűnbakokat keres a közfigyelem elterelésére, illetve hogy csapdákat állít fel. A demokrácia ugyanis a választásokra épül, azok pedig nem lehetségesek ütközés nélkül. De miért nem mondhatná meg a miniszterelnök, hogy kit tekint ellenfelének? Mert lehet ugyan nem egyetérteni vele, de azt nem ilyen arrogáns módon, rosszhiszeműen csinálni? Nem kellene kétségbe vonni a jogát, hogy másként gondolkodjon! Ilyen alapon ugyanis nem lehetséges a vita. Az ország módszeres lejáratása után ugyanakkor igencsak meglepő, hogy a magyarok 85 százaléka még mindig pártolja az uniós tagságot – idézte a Le Figaro.