Von der Leyen az európai értékeket és a pénzt is védené

HírKlikk 2021. szeptember 15. 14:50 2021. szept. 15. 14:50

Az elmúlt év sikereiről és a következő időszak céljairól beszélt Ursula von der Leyen bizottsági elnök a State of the Union nevű évértékelő beszédében az Európai Parlament strasbourgi épületében.

A bizottsági elnök szerint nagy siker volt a közös oltási program, hiszen a kontinens felnőtt lakosságának 70 százalékát beoltották és 700 millió vakcinát szállítottak az unióba és ugyanennyi adagot más országoknak – írja az Euronews.

A tudomány útját követtük.
Az oltóanyagot szétosztottuk Európában. És eljuttattuk a világ többi részébe.
Helyesen cselekedtünk, mert európai módon cselekedtünk. És bevált!

Von der Leyen bejelentette, hogy új szervezet hoznak létre a járványok elleni harcban. És összefogást sürgetett az Európát sújtó mikrochip-hiány ügyében.

A legkorszerűbb, Ázsiában gyártott chipektől függünk.
Ez tehát nem csupán a versenyképességünk kérdése. Ez a technológiai szuverenitás kérdése is. Ezért mindennél fontosabb, hogy erre összpontosítsunk.

Brüsszel 2050-re szeretné karbonsemlegessé tenni a kontinens gazdaságát, de ehhez a tagállamok részéről hiányzik a politikai akarat és a pénz.

Biztosítani fogjuk, hogy ambiciózusabb éghajlat-politikai törekvéseinkhez több szociális cél is társuljon. A zöld átállásnak méltányos módon kell megvalósulnia. Ezért új Szociális Klímaalapra tettünk javaslatot az energiaszegénység megoldására, amely már 34 millió európait érint.

A beszédében Von der Leyen felszólított az uniós költségvetés védelmére.

„Az európai költségvetés nem más, mint uniónk számszerűsített jövője. Ezért azt védelmeznünk kell. Biztosítanunk kell, hogy minden euró és minden cent a kitűzött célt szolgálja, és a jogállam alapelveinek megfelelően kerüljön felhasználásra" – fogalmazott.

„A korrupció többet jelent az adófizetők megkárosításánál. A korrupció elriasztja a befektetőket is. A korrupció révén a nagypénzűek nagy előnyöket vásárolhatnak a hatalomban lévőktől, ami a demokratikus szabályok kiüresedését eredményezi" – fejtette ki a bizottsági elnök.

Költségvetésünk védelme érdekében minden, a rendelkezésünkre álló eszközt felhasználva utánajárunk valamennyi korrupciós esetnek – jelentette ki.

A jogállamiság védelme nemcsak nemes cél, hanem egyúttal kemény munka és folyamatos küzdelem is annak érdekében, hogy még eredményesebbek legyünk.

Értékeinket jogrendünk és az Európai Bíróság ítéletei garantálják. Ezek az ítéletek kötelező erejűek. És ügyelünk betartásukra. Mégpedig uniónk valamennyi tagállamában – hangsúlyozta.

A bizottsági elnök azt is bejelentette, hogy jövő évtől a jogállamisági jelentések konkrét ajánlásokat is tartalmaznak a tagállamok számára.

Von der Leyen a parlamentet és a tagállamokat is arra kérte, hogy gyorsítsák fel az európai migrációkezelési politikáról szóló tárgyalásokat. Mint mondta ez a kérdés egyrészt a tagállamok közötti bizalomról szól. Másrészt az európaiak abba vetett bizalmáról, hogy „a migráció kezelhető". Harmadrészt az abba vetett bizalomról, hogy „Európa mindig eleget fog tenni a legkiszolgáltatottabbak és a leginkább rászorulók iránt vállalt tartós kötelezettségének".

„Mindannyiunknak egyet kell értenünk abban, hogy a migráció témáját soha nem szabad az emberek megosztására vagy instrumentalizálására használni" – emelte ki a bizottsági elnök.

Ahhoz, hogy az ígéretek valóra váljanak, az Európai Parlament és a tagállamok támogatására is szükség van. Az új javaslatokról hamarosan megindulhatnak majd a tárgyalások.

Elsőként Manfred Weber, néppárti frakcióvezető reagált a bizottsági elnök beszédére

A vírus Kínában ütötte fel a fejét, és mi Európában találtuk meg a megoldást rá, büszkék lehetünk. Szükségünk van egy közös védelmi politikára – mondta. 

Weber főbb gondolatai:

csökkentenünk kell a bürokráciát az unión belül;

az elektromos autó előállításához feleannyi munkaerőre van szükség, sok munkahelyet fenyegetnek a változások;

a következő évtizedben innováció hullámot láthatunk, legyőzhetjük a rákot, számos új munkahelyet teremthetünk;

globális felelősség: minden nap ötezer gyerek hal meg éhínségben, a gyengébbek szenvednek a legjobban a koronavírus-járványtól;

a jogállami mechanizmust az EU teljes területén alkalmaznunk kell. harcolnunk kell a bűnszervezetekkel, a maffiával – miért nem alakítjuk át az Europolt egy igazi európai FBI-já?

Iratxe García Pérez szociáldemokrata frakcióvezető volt a második szónok a bizottsági elnök után.

Többet kell tenni az Európai Egészségügyi Unióért.

Hiányoljuk a biodiverzitás védelméről szóló javaslatot, ezt az idei nyári erődtüzek is megmutatták.

A szociális pillér nincs megfelelően kidolgozva a klímatervben. Több pénzt kell rendelkezésre bocsátani és világosabb célmegfogalmazásra van szükség.

A legkiszolgáltatottabbak szenvedték meg a legjobban a világjárványt: a gyermekek, a nők, a migránsok – ez utóbbiak a populista idegengyűlölők célkeresztjébe is kerültek.

Erkölcsi kötelezettségünk a nők elleni erőszakkal szembeni küzdés.

Jorge Sampaio azt mondta, hogy nem tudja, hogyan néz ki majd néhány év múlva a világ, de reméli, hogy visszatekintve azt mondhatja, hogy megvédtük a demokrácia és a tolerancia alapvető értékeit.

Dacian Ciolos, a Renew Europe frakcióvezetője volt a harmadik hozzászóló a vitához

Azt látom, hogy az események toltak minket.

Európában illiberális fészkek alakulnak ki, el kell oltania a tüzet, mielőtt tűzvész lesz belőle.

Csak hallom önt, de nem látom, például szeretnénk, hogy a költségvetést védenénk, és még mindig nem alkalmazták erre a jogállami mechanizmust. 

Az afganisztáni események emlékeztetnek rá, hogy mennyire szükségünk van egy védelmi vízióra.

Legyen tartalom a szlogenek mögött, segítsük az egyedül nem boldoguló országokat. Afrikában csak a lakosság három százaléka kapott legalább egy dózist. A múlt héten írtunk arról levelet, hogy a költségvetéssel miként gyorsíthatnánk fel az oltást a kevésbé beoltott területeken.

Philippe Lamberts, a Zöldek egyik frakcióvezetője negyedikként válaszolt a bizottsági elnök felvetéseire

Klímakatasztrófa áll előttünk, a természet beigazolja az összes olyan teóriát, amit eddig a tudósok leírtak. Ez nemcsak máshol, hanem itt, Európában is történik. Nem helyezhetjük ezt a terhet a következő generáció vállára.

Miért várjunk 2032-ig, hogy a kerozint megadóztassuk? A fosszilis energiák még mindig több tízmilliárdos támogatásokat kapnak

Az ökológiai átállás csak szolidárisan valósítható meg.

Egyetlen európai ország sem tud egyedül szembenézni a geopolitikai kihívásokkal.

Több európai ország volt olyan szégyentelen, hogy kijelentette, nem fogadnak be afgán menekülteket, botrány, hogy nem látjuk, hogy 27-en együtt kell, hogy cselekedjünk.

Ezzel az EU-t tálcán kínáljuk az olyan autokratáknak mint Erdogan.

Nagy-Britannia eközben úgy gondolja, hogy a kecske is jól lakhat és a káposzta is megmaradhat.

Jörg Meuthen, az Identitás és Demokrácia  nevében szólalt fel a vitában.

Felesleges bürokráciát építenek fel a zöld paktummal.

Gyakorlatilag egy szocialista világ-megmentési tervet követnek. Európát úgy akarják felépíteni, mintha a Covid már tönkretette volna.

Önök újra és újra nagyobb hatalmat és ellenőrzést akarnak.

Felmerült már önökben, hogy az állampolgárok azt szeretnék az EU-tól, hogy „hagyják őket békén"?

AZ EU nem fitt, egy beteg, öreg ember, akinek nincs lehetősége a gyógyulásra

Csöpög az önelégültség a beszédéből és ezzel nem szolgál a jövő generációjának, a jövőben az emberek a fejüket fogják fogni a tévedéseink miatt.

Raffaele Fitto, az Európai Konzervatívok és Reformerek társ-frakcióvezetőjének főbb gondolatai:

ne felejtsük el, hogy mi az, ami nem működött;

egoizmus, bezárás és lassú válasz volt a világjárvány idején, a válságból kiderült, hogy teljes, alapos átalakulásra van szükség;

a migráció sürgős helyzet, több fronton fel kell lépnünk. Az első Közép-Európa, ahol van, aki Törökországgal lép egységbe. Ott van Lukasenka, aki felhasználja a migrációt ellenünk;

nyitott vitát kell folytatnunk. Lengyelországban és minden más országban a történések annak az eredményei, hogy nem az európai uniós értékek irányába megyünk;

az Európai Unióban a sokféleséget is tiszteletben kell tartani.

Martin Schirdewan, a GUE/NGL társ-frakcióvezetője szólalt fel utolsóként a képviselőcsoportok vezetői közül

Mikor hagy fel a bizottság a szabadalom felfüggesztésének blokádjával, mikor gondoskodunk arról, hogy mindenki vakcinához juthasson, és elkerüljük a társadalmak további megosztottságát?

Itt az ideje annak, hogy kellően megadóztassuk a multinacionális vállalatokat. Ez 40 milliárd euróval növelné az uniós költségvetést

A nyugat mély válságba került az afganisztáni kivonulással. Nem gondolja Weber, hogy jobb helyen lenne a katonai költségek helyett a szegénység elleni küzdelemben a pénznek?

Forrás: Euronews