Von der Leyen meghálálja Varsó és Budapest segítségét

HírKlikk 2019. július 23. 10:03 2019. júl. 23. 10:03

Ursula von der Leyen Lengyelországhoz és Magyarországhoz való közeledésről küldött jelzést, és ettől ki kell gyulladnia a vészjelző lámpáknak - írta az EU Bizottság új elnökének a Süddeutsche Zeitung számára adott interjúja kapcsán a Der Tagesspiegel német lap, sok más német sajtóorgánumhoz hasonlóan értékelve a von der Leyen által mondottakat. A lap szerint folytatódik a jogállamiság lengyelországi és magyarországi helyzetével kapcsolatos vita.

Idézte a cikk von der Leyen kijelentését, miszerint „meg kell tanulnunk, hogy a jog teljes uralma mindnyájunk célja, de senki sem tökéletes”. Emellett utalt arra, hogy az EU-ban a Kelet és Nyugat közötti szakadékban „inkább érzelmi komponens van”, mert „a közép- és kelet-európai országokban sokan úgy érzik, hogy nem teljesen fogadják el őket”.

Olaszországgal kapcsolatban a stabilitási paktumban meglévő rugalmasságról beszélt, miközben az EPP Rómával kapcsolatban elutasítja a túlságosan rugalmas értelmezést.

A cikk megemlíti a Zöldeknél von der Leyen parlamenti beszédéből Budapesttel és Varsóval kapcsolatban kihallható baráti hangnemét, valamint a stabilitási paktummal kapcsolatos fejtegetéseit, hogy az új bizottsági elnök ezzel elkezdett „fizetni” a két ország vélhető parlamenti szavazataiért. A hírek szerint a Fidesz és a PiS képviselői rá szavaztak, bár ezt nem tudni, mert titkos volt a szavazás. Reinhard Bütikofer, az EP zöld frakciójának vezetője szerint ettől ki kellene gyulladni a vészjelző fényeknek.

Janis Emmanouilidis, a brüsszeli European Policy Center Intézet munkatársa szerint mindezt nem kell túl tragikusan venni. Úgy vélte, a dolgok természetéhez tartozik, hogy von der Leyen a törékeny többsége láttán először a kelet-európaiaknak is közeledést jelez: első megnyilvánulásai még semmit nem mondanak arról, hogy milyen álláspontra helyezkedik majd a Lengyelországgal és Magyarországgal a jogállamiságtól folyó vitában. „Von der Leyen a jogállamiság kérdésében éppen annyira nem lesz engedékeny, mint az előző bizottság volt” - vélte a politológus.    

Közben Angela Merkel pénteken megerősítette, hogy von der Leyen megválasztása előtt telefonon beszélt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel, akárcsak a legtöbb uniós tagállam vezetőivel. Merkel állítólag szinte bocsánatot kért az EPP német képviselőinek Beata Szydlóval kapcsolatos szavazási magatartásáért. Újságírók kérdéseire válaszolva Merkel pénteken kijelentette: Szydlót (PiS) a szociális bizottságban kétszer is elutasították.

„A tapasztalataim alapján, legalábbis a német Bundestagból kiindulva szokatlannak tartom, hogy egy parlamentben mindenféle többségi viszonyokkal leszavaznak embereket, akik olyan pártot képviselnek, amely pártot talán politikailag nem szeretünk annyira” - mondta a kancellár.

Sajtójelentések szerint Paul Ziemiak, a CDU főtitkára a választás előtt felkereste Jaroslaw Kaczynskit. A találkozón a lengyel vezető állítólag azt követelte, hogy a von der Leyenre adandó PiS-szavazatok fejében a CDU képviselői szavazzák meg, hogy Beata Szydlo volt lengyel miniszterelnök legyen a szociális bizottság elnöke, ezt azonban Ziemiak nem tudta vállalni. 

Forrás: Hírklikk