Weber feltételei nem változtak

NVZS 2019. március 12. 14:12 2019. márc. 12. 14:12

A Közép-európai Egyetem (CEU) támogatja Manfred Weber néppárti frakcióvezető, csúcsjelölt kezdeményezését, amelyet ma ismertetett Budapesten Michael Ignatieff rektorral – tudatja a CEU által kiadott közlemény, amely azonban nem tér ki a javaslat tartalmára. Weber egy német lapinterjúban korábban már megszellőztette, hogy mire készül. Budapesten az Orbánnal való találkozója előtt a CEU-n közölte: feltételei nem változtak.

Ma Budapestre érkezett Manfred Weber, aki Orbán Viktorral tárgyal a Fidesz jövőbeni sorsáról az Európai Parlamenten belül.

Weber látogatásának meglepetés-programja volt, hogy felkereste a CEU elnök-rektorát. Korábban a HVG vette észre, hogy egy német lapinterjújában Weber azt közölte: szeretne segíteni a CEU-nak, hogy módot találjon a munkája folytatására. A lap szerint pozíciók finanszírozását tervezte felajánlani az egyetem irányításában: két tanszéket Bajorország finanszírozna, egy harmadikat pedig egy alapítványon keresztül képzelnének el.

A Mérce tudósítása szerint tüntetők egy csoportjának sikerült szóra bírnia Webert a CEU-ban, aki kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem változtak feltételei:

A CEU közleménye azonban csak a Weber-Ignatieff találkozóról számol be, a tartalmat pusztán annyiban érinti, hogy leszögezi: „Weber azért érkezett, hogy megbeszélje, hogyan biztosítható a CEU amerikai akkreditációjú intézményként való működése Magyarországon... A CEU támogatja Weber kezdeményezését, és várja a Manfred Weber és Orbán Viktor közötti találkozó eredményét”.

A dokumentum azonban kitér arra, hogy mivel a magyar kormány által hozott törvény értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat az amerikai akkreditációjú programjaiba, a CEU az eddigi terveit követve továbbra is arra készül, hogy a következő tanévben az amerikai akkreditációjú programjait Bécsben indítja el.

Mint portálunk is beszámolt róla, Manfred Weber három feltételt szabott a Fidesznek ahhoz, hogy bent maradhasson a Néppártban, s ezek egyike azt volt, hogy biztosítja a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten. A Fidesz és maga Orbán Viktor is azt kommunikálják, hogy „a Soros-hálózat minden követ megmozgat a saját érdekeinek a képviseletében”, s hogy Budapesten működik a Közép-európai Egyetem, megfelelően a magyar törvényeknek, az oktatás pedig nemzeti hatáskörben eldöntendő téma, így az ezzel kapcsolatos kritika nem megalapozott.

A CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt azonban a napokban a Hírklikknek nyilatkozva erre reagálva leszögezte: „A CEU-t kiszorították Magyarországról, a magyar kormányzat ezzel ellentétes állításai hamisak és félrevezetők”. Korábban pedig kifejtette, hogy nem reménykedik abban, hogy néppárti nyomásra a magyar kormány józan álláspontra helyezkedne a CEU ügyében. Még akkor is meggondolnák, hogy visszacsinálják-e a bécsi kampuszlétesítési döntést, ha nagyon erős garanciákat kapnának arra nézve, hogy a jövőben nem fordulhat elő hasonló politikai hecckampány által motivált támadás az egyetem ellen.