Weber kemény szavakkal üzent Orbánnak

HírKlikk 2019. október 18. 11:16 2019. okt. 18. 11:16

Habár tegnap hivatalosan is tudatták a magyar néppel, hogy Orbán Viktor csütörtökön és pénteken Brüsszelben tárgyal, s vesz részt a tagállamok vezetőinek ülésén, azt persze nem említették, hogy Orbán nem vehetett részt az Európai Tanács ülését megelőző Európai Néppárti konzultáción, amelyen a pártcsalád közös álláspontját dolgozták ki a fontos európai kérdésekben. Merthogy a Fidesz tagsága továbbra is fel van függesztve. A nemzetközi sajtó azonban nem ennyire szemérmes.

„Az Európai Néppárt az értékek pártja, és mi megvédjük ezeket. Ezért fagyasztottuk a Fidesz néppárti tagságát. Ez továbbra is érvényes” – mondta Manfred Weber néppárti frakcióvezető az Euronews brüsszeli tudósítójának a kérdésére. A német politikus hozzátette, hogy ha nincs semmilyen fejlődés Magyarországon, akkor semmi nem fog változni.

Sophie d Veldt holland liberális képviselő a Twitteren feltette a kérdést Weber szavaira reagálva: „mi a fagyasztott tagság jogállása? Úgy tűnik, hogy nincs benne, hogy kizárják, hogy Fidesz-tagokat parlamenti tisztségekre jelöljenek” – utalt ezzel például Járóka Lívia parlamenti alelnökké választására.

A Euronews tudósítása felidézi Orbán Viktor múlt heti római látogatását (Silvio Berlusconit látogatta meg) és az ott általa mondottakat: „mi a néppárton belül nagyon közel vagyunk egymáshoz... egy olyan pártszövetség, egy olyan páros vagyunk az Európai Néppárton belül, amely a jövőben is együtt kíván működni”. Hozzátette, hogy „ők nagyon győzködnek bennünket, hogy maradjunk is benn az Európai Néppártban, de erről majd később fogunk döntést hozni, hogy ha letisztultak a viszonyok az Európai Néppártban... ahhoz még néhány hétre azért szükség lesz”.

Forrás: Hírklikk