Weber nem hisz Orbánnak, bizonyítékokra van szüksége

HírKlikk 2019. március 15. 08:28 2019. márc. 15. 08:28

„A készség jeleit” látja Orbán Viktornál Manfred Weber, az Európai Néppárt (ENP) frakcióvezetője és egyben csúcsjelöltje arra, hogy a magyar miniszterelnök teljesíti a feltételeket ahhoz, hogy pártját ne zárják ki az ENP-ből. A Süddeutsche Zeitung cikke szerint Weber ezt az Európai Parlamentben tartott sajtóértekezletén jelentette ki, de hozzátette: nem hisz a szavaknak, bizonyítékokra van szükség.

Kifejtette: a találkozón ismertette Orbán Viktornak a feltételeket. Eszerint „Orbán Viktornak bocsánatot kell kérnie azért, mert menekültellenes retorikájával problémákat okozott pártbeli barátainak a kampányban, garantálnia kell, hogy továbbra is aktív maradhat Budapesten a bezárással fenyegetett CEU, (A bajor állam és a müncheni Műszaki Egyetem esetleg segíthet budapesti tanszékek finanszírozásában, hogy így biztosítva legyen az amerikai diplomák kiadása), és azonnal be kell szüntetni az EU-ellenes kampányokat.  Weber leszögezte: az utóbbi feltétel nem kötődik Jean-Claude Juncker személyéhez.

A jelentés kiemelte, hogy 20-án szavaz a ENP elnöksége a Fidesz esetleges kizárásáról, és ott a két német uniós párt a 264 szavazat közül 26 szavazattal rendelkezik, miközben már kilenc ország 12 tagpártja indítványozta a kizárást.

A Junckert és Soros ábrázoló plakátok mutatják, milyen nehéz volt Weber budapesti útja. A Twitteren fotók jelentek meg, amelyek azt mutatják, hogy az óriásplakát-helyeken a budapesti repülőtérről a városba vezető úton a repülőtér felé eső oldalon leragasztották a vitatott plakátokat, de a városból érkezők számára fennhagyták - írta a lap, és közölt is ilyen felvételt.

Kiemelte a cikk, hogy Weber a Twitteren nem magáról és Orbán Viktorról készült fotót tett közzé, hanem egy olyan képet, amely a zsinagógában tett látogatásán ábrázolja őt, és azt írta alá:

„Örülök, hogy ilyen sokszínű és egészséges zsidó közösséget látok itt Budapesten, ahol felemelkedőben van az antiszemitizmus. Európában mindenkinek kötelessége kiállni, és biztosítani, hogy a zsidó közösségek biztonságban élhessenek”.

A cikk idézte a kormányhoz közelálló Magyar Nemzetet, amely azt írta, hogy a megbeszélések megmutatták: „a német csúcsjelölt az ENP-ben akarja tartani a Fideszt”, de idézte a Reuters hírügynökséget is, amely arról számolt be, hogy a kormányközeli sajtóban szerdán is EU-kritikus hirdetések jelentek meg. Ez Weber számára megnehezíti annak cáfolását, hogy őt leginkább a Fidesz szavazatai érdeklik - írta a tudósító.

Emlékeztetett rá, hogy a felmérések szerint az ENP az európai választáson a 750 mandátum közül várhatóan 168-at szerez meg, és ebből 13 a Fideszé lesz. Ha a Fideszt kizárják, a képviselői aligha fognak Weberre szavazni.

Másrészt azonban az is kétséges, hogy a Fidesz kizárását követelő pártok képviselői Weberre szavaznak-e majd. Az egyik svéd párt képviselője azt mondta a lapnak: „Manfred jó hídépítő, de itt nem szabad hidakat építeni”. Az illető kifejtette: pártjának nem elegendő, ha a Fidesz teljesíti Weber feltételeit, mert „a probléma nem az, hogy Orbán Junckert, hanem hogy a demokráciát támadja”. Az illető nem reménykedik abban, hogy Orbán megváltozik: „Az ördög gyakran a részletekben van, de itt a felszínen mutatkozik meg” - mondta.

Forrás: Hírklikk