Weber óvatos, 12 pontos tervében csak egyszer fordul elő a „menekült” szó

HírKlikk 2019. április 25. 15:35 2019. ápr. 25. 15:35

Manfred Weber athéni kampánynyitóján messzemenően elkerülte a vitás témákat. Ehelyett 12 pontos „érezzük magunkat jól” tervet terjesztett elő. „Erős, okos, barátságos EU-t akarunk” - mondja Weber, és aligha akad, aki nem ezt akarja. Ezt gondolhatták a Weber-táborban is, amikor a jelszavakat keresték a CSU-politikus kampányéhoz - írta a Der Spiegel tekintélyes liberális hetilap.

Weber az EU-Bizottság elnöki tisztségének esetére kidolgozott 12 pontos tervben részletezte, hogy ezt hogyan gondolja. Ha ez a kampány lényege, akkor nem kell nagy vitákra számítani. Weber a jelek szerint azt a mottót követi, hogy „csak senkinek ne lépjünk a lábára”.

Az egyik fő követelése, hogy a Frontexet az eddigi tervektől eltérően nem 2027-re, hanem már 2022-re építsék ki százezer főre. Csak hát a bizottsági elnök nem mindig azt kapja, amit követel. Ez különösen látványosan megmutatkozott a Frontex esetében, amelyet Jean-Claude Juncker jelenlegi bizottsági elnök a fejlesztést már 2020-ra vére akarta hajtani. Weber most igyekszik újra felgyorsítani a folyamatot, ha kicsit szerényebben is, mint Juncker. Weber megpróbálja jó előre tompítani a 12 pont más olyan részeit is, amelyek esetleg vitát válthatnak ki. Megismétli követelését, hogy legyen jogállamisági mechanizmus, amelynek az lenne a feladata, hogy a tagállamokban védje a sajtószabadságot, az igazságszolgáltatás függetlenségét, és a korrupció elleni harcot. Az EU nyugati és északi tagállamai sürgetően követelnek egy ilyen mechanizmust, különös tekintettel a demokrácia Lengyelországban, Magyarországon és Romániában folyó lebontására, de Weber nem akarja eltaszítani a három ország szavazóit, és a helyzetét nem könnyíti meg, hogy német.

Aligha lehet véletlen, hogy Weber kedden a Polska Times című lengyel lapban azzal idéztette magát, hogy ellenzi az Északi Áramlat 2. vezetéket, amely, mint mondta, nem szolgálja Európa érdekeit. Ez alighanem pontokat hozhat a lengyel kormánynál, amely élesen ellenzi a vezetéket.

A terv többi pontjáról egyáltalán nem kell vitára számítani, sem a terrorizmus elleni európai FBI felállításáról, sem a Fiatal Házasoknak nyújtandó lakhatási kölcsönről, sem a rák elleni harcot szolgáló európai mestertervről, sem a gyermekmunka betiltásáról, sem az ezer elavult jogszabály felszámolásáról. Legalább ennyire érdekes azonban az, ami kimaradt Weber tervéből: például a „menekült” szó csak egyetlen egyszer fordul elő benne, mégpedig ott, ahol Weber a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások végét követeli.     

Forrás: Hírklikk