Weber szerint az Európai Unió nem bankautomata

HírKlikk 2020. július 1. 19:02 2020. júl. 1. 19:02

Aki átlép az európai értékeken, az nem számíthat az EU-tól egy fityingre sem – közölte Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője.

Az unió nem bankautomata, hanem értékközösség, ezért a 750 milliárdos segélycsomag folyósításának feltétele az, hogy tagállamok betartsanak bizonyos feltételeket – ideértve a független igazságszolgáltatást és sajtót. 

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője ezt a ma kezdődő német uniós elnökség alkalmából mondta a Neue Kronen Zeitungnak adott interjúban. Magyarországra és Lengyelországra utalva, hangsúlyozta, hogy egyes tagállamok gondot jelentenek, ám aki átlép az európai értékeken, a demokratikus játékszabályokon, az nem számíthat az EU-tól egy fityingre sem. Ez ügyben meg kell nyugtatni az európai adófizetőket.

Weber már korábban azt mondta egy, a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban, hogy Brüsszelnek figyelembe kell vennie a támogatások odaítélésekor, hogy az adott tagállam tiszteletben tartja-e a jogállami normákat, mert az unió nem bankautomata. Akkor azt is kijelentette, szerinte nem véletlen, hogy Magyarország és Lengyelország kézzel-lábban tiltakozik a jogállami kritérium alkalmazása ellen. „A támogatott országok nem élhetnek vissza a többi tagállam szolidaritásával. A nekik juttatott pénzt szigorúan a gazdaságuk újraindítására használhatják.”