WHO: halasszák el a gyerekek beoltását, és küldjék az oltásokat a szegény országokba

HírKlikk 2021. május 14. 19:52 2021. máj. 14. 19:52

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója megérti, hogy a gazdagabb országok minél előbb be akarják oltani a fiatalokat, gyerekeket is, de arra kérte őket, hogy gondolják át a helyzetet. A szegény országokban ugyanis még az egészségügyi dolgozókat sem oltották be.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken felszólította a gazdag országokat, hogy gondolják át a gyermekek oltására vonatkozó terveket, és ehelyett inkább adományozzák a koronavírus elleni vakcinákat a Covax-programnak a szegény országok lakosainak immunizálására.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója hónapok óta ostorozza „az oltási nacionalizmust", amely a vakcinahiány miatt számos országot megfoszt attól, hogy megvédhessék a lakosságot. Most azt is közölte, hogy a világjárvány második éve halálosabb lesz, mint az első, és mélységes aggodalmát fejezte ki az indiai járványhelyzet miatt.

Az oltások méltányos elosztására a WHO és a GAVI Vakcinaszövetség által létrehozott Covax keretében eddig 60 millió adag oltást szállítottak. A szervezet küzd a szállítási tervek betartásáért, részben amiatt, hogy India a járvány fellángolása miatt korlátozta az AstraZeneca/Oxford védőoltás exportját. India mellett több más országban, így Nepálban, Srí Lankán és néhány latin-amerikai országban is fellángolt a járvány. Eddig világszerte összesen 1,26 milliárd adag Covid-19 elleni védőoltást adtak be.

Forrás: MTI/Hírklikk