Zacher Gábor: a marihuána orvosi célokra való használatát nem szabad elvenni az emberektől

Millei Ilona 2021. szeptember 21. 13:13 2021. szept. 21. 13:13

Míg Olaszországban jövőre népszavazást is tarthatnak a marihuána legalizálásáról, nálunk egy ilyen népszavazás biztos elbukna – véli Zacher Gábor. A hatvani kórház főorvosa szerint az első lépés az orvosi marihuána bevezetése kellene, hogy legyen, a második a dekriminalizálás, és csak a harmadik lehetne a legalizálás. Ebből Magyarországon az első lépés sincs meg, hiszen Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter kimondta, a marihuána rajta van a kábítószerlistán, és pont. Zacher Gábor szerint ez nem volt egy racionális kijelentés, hiszen ma már evidenciák vannak az orvosi marihuána felhasználási módjaira, ami olyan lehetőség, amit nem szabad elvenni az emberektől. Ugyanakkor Magyarországon egyelőre sokkal égetőbb problémák vannak annál, hogy legalizáljuk a marihuánát, vagy nem.

– Olaszország jövőre népszavazást tarthat a marihuána legalizálásáról, egy hét alatt összegyűlt a szükséges 500 ezer aláírás hozzá…

– Sőt, Kaliforniában már az egyéb más hallucinogéneket is legalizáltatni akarják.

– A marihuánát egyre többen szívják, és egyre több helyen legalizálják. Mi ennek az oka?

– Mert az egyes országoknak ilyen a drogpolitikájuk. Az, hogy egyre többen szívják, nem a drogpolitikán múlik, hanem alapvetően azon, mennyire divat. Most éppen nagy divat bizonyos rétegnél a THC használat. A legalizáció  pedig abszolút egy adott kormánypártnak a politikai nézetein múlik. És, ha népszavazást kezdeményeznek erről, és össze tudnak szedni annyi aláírást, amennyi kell, az szerintem egy fontos dolog, de azt gondolom, hogy Magyarországon hiába lenne népszavazás, az elbukna. Alapvetően nem is ez a lényege az egésznek történetnek.

– Hanem?

– Én úgy gondolom, hogy ez egy többlépéses folyamat. Az első lépés az orvosi marihuána bevezetése, a második a dekriminalizálás, és a harmadik lehet csak a legalizálás. Ebből egyelőre az első lépés sincs meg Magyarországon, hiszen Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter már több mint másfél éve kijelentette, hogy a marihuána rajta van a kábítószerlistán, és pont. Én azt gondolom, hogy a részéről ez nem egy racionális kijelentés volt, mert akkor végül is a morfiumot és a fentanylt is vegyük ki a terápiás protokolljaink közül, meg a ketamint is, ami a sürgősségi ellátásban, sőt, az esketamint is, ami a pszichiátriai betegek ellátásában antidepresszánsként jelen van. Hogy ne beszéljünk az MDMA-ról, vagy a pszichocibinről, amit poszttraumás betegség kezelésére szoktak használni. Alapvetően azért kellene itt a lépéseket betartva, szépen haladni, és nem rögtön arra gondolni, hogy akkor holnaptól legalizáljuk, avagy nem.

– Egy friss kutatás arra jutott, hogy az alkoholfogyasztás visszaesőben van, helyette inkább marihuánára és hallucinogén szerekre szavaznak a tudatmódosulásra vágyók…

– Igen, az ABC News adta hírül egy szaklap nyomán. Magyarországra ez egyáltalán nem jellemző egyelőre. Sokkal olcsóbb a pia, mint 2500 forintért megvenni egy jó minőségű spanglit. 2500 forintból már úgy be lehet rúgni, mint egy disznó.

– A megnövekedett stressz miatt van, hogy akadnak, akik inkább a drogokra szavaznak, mert az alkohol már nem tudja feloldani?

– Az alkohol föl tudja oldani a stresszt összességében. Hogy Nyugat-Európában meg Amerikában miért alakult így, azt nem tudom. De Magyarországon egyelőre ettől még nem kell félni, hiszen a 16 éves fiatalok között a fiúk alkohol fogyasztásban Európában a másodikak, a lányok pedig a harmadik helyen vannak. Azért ez „szép” teljesítmény.

– Mennyire veszélyes akár a marihuána, akár a hallucinogén anyagok fogyasztása?

– A THC (a marihuána  pszichoaktív hatóanyaga – a szerk.) okoz függőséget, ez tagadhatatlan. Megvannak a  tartós használatnak a negatív egészségügyi és pszichés következményei, nem beszélve arról, hogy az akut használatban is benne van a bizonytalanság mellett, hogy akinek eddig huszonötször szerencséje volt, a huszonhatodikra lesz mondjuk egy marihuána indukálta hányás szindrómája. Ha belegondolunk, ebből a szempontból az alkohol sokkal jobban kordában tartható, két pohár sörtől nem lesz baja senkinek, de egy spanglitól lehet. A hallucinogéneknél hozzászokásról nem beszélünk, de akár az első trip során (pszichedelikus utazás – a szerk.) is beleragadhat valaki, és lesz belőle egy drog indukálta pszichózis. De előfordulhat az is, hogy beleragad magába a hallucinációs élménybe. Azt gondolom, hogy ezek a szerek sokkal, sokkal bizonytalanabbak, mint az alkohol. Ha az alkoholt alapvetően egy kereten belül használja az ember, akkor sokkal kevesebb problémát tud okozni.

– Olaszországban 6 millióra becsülik a marihuánafogyasztók számát. Nálunk tudunk valamilyen becsült számot a függőkről?

– Általában a függőkről tudunk, Magyarországon mintegy 12 ezer marihuánafüggő van. Azért azt tudni kell, hogy nálunk évente 40 millió, (negyvenmillió!) kábítószer-használat van. Azt nem tudjuk, hogy ennek hány százaléka lehet a THC. Az biztos, hogy például a szintetikus marihuána-származékok főleg a szegényebb néprétegekben – például a szegregátumban – nagyon, nagyon népszerűek. De azt, hogy a THC-t pontosan mennyien használhatják, nem tudjuk. Az élet prevalenciája 15-18 százalék, és a 18 év alattiak körében talán szintén hasonló lehet.

– Most mi lenne a legfontosabb Magyarországon?

– Az országgyűlési választások. Addig semmi nem fog történni ebben az országban, utána pedig attól függ, hogy ki kerül hatalomra. Ha marad a jelenlegi kormánypárt, akkor nem lesz orvosi marihuána. Persze, reméljük, hogy Kásler Miklósnál egy kicsit modernebb felfogású minisztere lesz az országunknak, aki nem fogja ezeket a történeteket elvetni, hiszen ma már evidenciák vannak az orvosi marihuána felhasználási módjaira – ez nem kérdés. Hiszen ez egy olyan lehetőség, amit nem szabad elvenni az emberektől. Ahogy mondtam, ez legyen az első lépés. Aztán jön a dekriminalizálás, és csak utána jöhet harmadik lépésként tulajdonképpen egy legalizálás. De a magyar társadalomnak messze, messze több gondja van annál, minthogy most a marihuánát legalizáljuk vagy nem. Ma nem ez az elsődleges történet. Azért nézzük meg, hogyan állunk a szegénység terén, a megelőzhető betegségek okozta halálozásban, ahogy a daganatos betegségek okozta halálozásban is Európában elsők vagyunk. Sokkal, sokkal több dolog van, amin sürgősséggel javítani kellene. A lakosság hatvan százaléka elhízott, hatvan százaléka pedig kifejezetten a kövér kategóriába tartozik, ami sokkal égetőbb probléma annál, hogy legalizáljuk-e a marihuánát, vagy nem.