Zacher nem lát baromi nagy válságot

HírKlikk 2021. december 5. 10:05 2021. dec. 5. 10:05

Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos szerint a koronavírus-járvány negyedik hullámában az ágykihasználtság 60 százalék körüli lehet. Tapasztalatai szerint ugyan nem vidáman és mosolyogva, de „a rendszer most működik”. 

Ezzel együtt az invazívan lélegeztetett betegek nagyobb százalékát elveszítik. Arról is beszélt, hogy a magyar lakosság általánosan rossz egészségi állapota miatt lehet ilyen magas az egymillió emberre vetített halálozási arány. Ebben a világon az ötödik legrosszabbul állunk.

A toxikológust, mentőorvost a hatvani kórházban érte el a Klubrádió riportere. Zacher arról beszélt: nincs fennakadás, az ágykihasználtság 60 százalék körüli lehet. Tapasztalatai szerint más kórházakban sincs telt ház az intenzív, illetve a Covid-osztályokon. Nem lát „baromi nagy válságot”, nem ért egyet azzal, amit Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő mondott, aki szerint már összeomlott az egészségügy. Nincs még akkora terhelés, mint a harmadik hullám csúcsán, és reméli, hogy nem is lesz – nyilatkozta a Klubrádió műsorában.

Zacher elmondta, hogy sokan gyógyultan távozhatnak a kórházakból, bár hozzátette: csökken ugyan a lélegeztetett betegek száma, de ez nem feltétlenül a gyógyulást jelenti, hanem inkább azt, hogy azokat a betegeket elveszítettük. Emlékeztetett rá, hogy most már csak azokról szolgáltatnak adatot, akiket úgymond invazívan lélegeztetnek. A műsorvezető felidézte, hogy a harmadik hullám csúcspontján egy kórházigazgató elmondta, a lélegeztetőgépre tett betegek 85-90 százaléka sajnos nem éli túl. Most egy picivel jobb a helyzet, de „nem mondhatunk olyan eredményeket, hogy ez itt 40-50 százalékos” – fogalmazott Zacher Gábor.

Úgy folytatta: „békeidőben”, amikor nincs pandémia, egy intenzív osztályon általában 20 százalékos halálozási arány szokott lenni, hiszen oda kerülnek a legsúlyosabb betegek. Ráadásul most kettébontják az intenzív osztályokat, az egyik részük kifejezetten a koronavírus-fertőzötteknek van fenntartva, a másik tőlük izolálva a többieknek, a személyzet sem cserélődik. Kiemelte: az lenne az igazi adat a leterheltségről, ha meg lehetne tudni, hogy összesen hány intenzív ágy van, ebből mennyi foglalt, a betegek közül mennyi a Covid-intenzíves és a „tiszta” intenzíves, és hányan vannak lélegeztetőgépen. Közölte: az, hogy odadobnak egy ötszázhuszonvalahányas számot, az az intenzíves leterheltségről önmagában nem sokat mond. Hangsúlyozta az adatok nyilvánosságra hozatalának fontosságát – az összeesküvés-elméletekre is tekintettel.

Náluk – ez „csak a kis kórházuk statisztikája” – a betegek körülbelül 75 százaléka nem vett fel semmilyen oltást. Vannak kétszer oltottak, 10-15 százalék, de ők a másodikat többnyire hat hónappal ezelőtt kapták, így már nem nagyon számítanak védettnek. (Az orvosi kamara felmérése is hasonló arányokról számolt be az intenzíves betegeknél.) Talán attól félhet a kormány, mondta Zacher, hogy ha részletes adatokat adna az oltásokról, akkor kiderülne, hogy „A, B, C vagy D oltás” – szándékosan nem mondott neveket – mennyire ad biztonságot. A meghosszabbított oltási héttel szakmai szempontból nagyon egyetért, csak jó lett volna, ha nem november végén, hanem mondjuk szeptemberben indítják el. Sok embernek azért vélhetően nem ment olyan egyszerűen az internetes regisztráció, mint a tévéreklámban – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy miért lehet megint nagyon magas a magyar halálos áldozatok száma például Ausztriához, Csehországhoz képest, Zacher Gábor azt válaszolta: figyelembe kell venni, hogy a magyar lakosság egészségi állapota az EU-ban az egyik legrosszabb. A megelőzhető betegségek és a daganatos betegségek szempontjából elsők vagyunk. 

Említette a rizikófaktorok között az elhízást, a cukorbetegséget, a dohányzást, az alkoholt: „bárcsak a magyar futball állna olyan jól, mint ahogy a magyar alkoholisták teljesítenek” – jegyezte meg. 

Szerinte ezért is van, hogy az egymillió lakosra jutó halálozás szempontjából ilyen súlyos a helyzet, a világon az ötödik legrosszabbul áll Magyarország. Egyébként érdekes, hogy ezt nem kommunikálják – tette hozzá.

Forrás: Klubrádió