Zajvédőfalért harcolnak Szegeden

HírKlikk 2022. június 28. 18:30 2022. jún. 28. 18:30

A kertek végétől pár lépésnyire nagy beruházás zajlik Szegeden. Azokat a Szerbiáig is elérő vasúti pályaszakaszokat újítják fel, amelyeket kerülőútként használnak majd a vonatok akkor, amikor a Budapest-Belgrád szakaszon korszerűsítés miatt vágányzár lesz. A szegediek szerint nem csak több, hanem gyorsabb és zajosabb vonat jár majd erre.

Eddig naponta legfeljebb hat szerelvény ment itt el, csak nappal. Ezután, úgy hallottuk, harminc, és minden napszakban. Tehervonatok is járnak majd erre, amire korábban nem volt példa – mutatott a vasúti töltés felé Szeged Kecskéstelep nevű részén Pécsi Zoltán. 

Mindez erősen aggasztja a Kecskéstelep és a szintén Szegedhez tartozó Szentmihály lakosait, főként a pályák közelében élőket: attól félnek, hogy odalesz az eddig csendes városrészek nyugalma. Nekik próbál segíteni Mihálik Edvin, momentumos önkormányzati képviselő, aki szerint a legfőbb gondot az okozza, hogy ezen a részen a töltés rendkívül magas, szinte a háztetőkkel van egy szintben: a kerekek zaja, a fékezés csikorgása akadály nélkül éri el az ablakokat. Mint mondta, többször kereste a vasúttársaságot, azt szeretné elérni, hogy zajvédő fal épüljön a két településrészen. Konkrétumokról egyelőre nem tájékoztatták.

A MÁV kommunikációs igazgatósága a Népszava kérdésére is csak annyit közölt: a teljes vonalra akusztikai felülvizsgálati terv készül, és az határozza majd meg, hogy hová telepítenek zajvédő falat. A vasúttársaság azt is állította, hogy az érintett szakaszokon a zajterhelés csökkenni fog a villamosításnak és az új pályának köszönhetően.

Forrás: Népszava