Zavarják a „blokádosok” kommunikációját

HírKlikk 2019. október 19. 16:08 2019. okt. 19. 16:08

Miközben egyre jobban körvonalazódik a török elnök, Erdogan budapesti látogatása elleni tüntetés programja, mind több csoport és ember jelzi, hogy érdeklődik iránta, illetve tevőlegesen is részt vesz rajta, a jelek szerint valaki, vagy valakik blokkolni igyekeznek a szervezők kommunikációját. Legalábbis az jelent meg szombaton délután a rendezvény Facebook oldalán, hogy letiltották a linkek megosztását a számukra. „Kérjük segítsetek megosztani az eseményt, hogy ne tudják blokkolni a szervezést” – kürtölték világgá.

Annyit lehet már tudni a magát forradalmi hírportálnak nevező Mi Időnk csoport által november 7-én délután 2 és éjjel fél tizenkettő közöttre meghirdetett „Budapest blokádja Erdogan látogatása ellen” című demonstráció-sorozatról, hogy annak központja az Oktogon lesz. A körút az Oktogontól a Nyugati pályaudvarig lesz a tüntetőké, akik a körút felét foglalják el, függően a megjelentek számától.

November 7-én 14 órától van a gyülekező az Oktogonnál. Autókkal, kerékpárokkal is részt lehet venni a demonstráción. 14:30-kor elindulnak a kerékpárosok és rolleresek a Nyugati téren, Margit hídon át a villamos vonalát követve a Széll Kálmán térre. Itt bevárják a gyalogosan szintén ezen az útvonalon haladó tüntetőket. Az autósok egy később egyeztetett útvonalon tesznek egy nagyobb kört rendőri felvezetéssel a belvárosban úgy, hogy a forgalmasabb utakat használják (lassan, konvojban), és végül ők is a Margit hídon át jutnak el  Széll Kálmán térre.

A Széll Kálmán térről 16 órakor, az addig megérkező autós felvonulókkal együtt mindenki megindul az Ostrom utcán át a Várba. Egy kordon várja majd  tüntetőket a Szentháromság téren, ahonnan nem is akarják tovább engedni őket  „Magyarisztán” miniszterelnökének családi erkélyéig. „Itt húzta meg a hatalom azt a határt, amit halandó állampolgár nem léphet át” – tudatták a szervezők, akik közölték azt is, hogy „mivel a két diktátor a hírhedt teraszon akar selfieket nyomni, eredetileg az egész Várnegyedet le akarták zárni”.

Számos ötlet felmerült, kezdve a transzparensek közös készítésétől drónvideók készítésén át egészen addig, hogy a török elnök várható budapesti mozgási útvonalát szórják meg könnyen eltávolítható festékkel felfestett tiltakozó feliratokkal, illetve, hogy minél több kurd zászló legyen a demonstrálóknál, és/vagy helyezzenek ki ilyen lobogókat a házak ablakaiba. Utcai dobosokat, engedéllyel rendelkező drónosokat is keresnek, felhívásukra egyébként a hangosítás technikai részét már sikerült megoldani, de még működtetőket keresnek.

A további részletekről itt lehet információkat kapni.

Nem az az első tiltakozás a törökök által a kurdok ellen indított véres harcok és általában a kurdok elleni durva török fellépés ellen a magyar fővárosban. Szombat délutánra Menet a kurdokért néven hirdetett tiltakozó akciót a Kossuth térre a Szolidaritás az Észak-Szíriai Demokratikus Föderációval nevű csoportosulás. Erről élő közvetítésben tudósított a Mérce.