Zöld Terv: „egy tagállamnak még időre van szüksége”

HírKlikk 2019. december 13. 12:57 2019. dec. 13. 12:57

A nemzetközi sajtó – így a Frankfurter Allgemeine Zeitung – két vezető híre csütörtökön és pénteken a Nagy-Britanniában megtartott választás, valamint az EU úgynevezett „Zöld tervének” (Green Deal) éjszakai elfogadása volt. Az utóbbiról szóló beszámolók szinte kivétel nélkül azzal a címmel jelentek meg, hogy „Magyarország feltételeket támaszt” az elfogadáshoz. A tagállamok péntekre virradó éjszaka jutottak kompromisszumra a Zöld Terv ügyében, de Lengyelország nem vállalt kötelezettséget a cél teljesítésére.

A kompromisszum létrejöttét Charles Michel, az Európai Tanács elnöke jelentette be éjszaka, Twitteren, a lengyel külön útról Angela Merkel számolt be. A végső döntés 2020 nyarán várható. Merkel egyébként elégedetten szólt az eredményről, azzal, hogy Európa ezen a téren nem megosztott, hanem „egy tagállamnak még időre van szüksége”. A lengyel miniszterelnök úgy vélekedett, hogy a klímasemlegesség céljának megvalósításában lehetővé kell tenni a tagállamoknak az eltérő ütemet.

Csehország csütörtökön új frontot nyitott, és azt követelte, hogy az atomenergiát ismerjék el zöldnek, de ez ellenállást váltott ki Németország, Luxemburg és Ausztria részéről. Von der Leyen szerdán terjesztette elő a klímasemlegesség 2050-ig való megvalósítására vonatkozó javaslatát. A cél eléréséhez teljesen át kell építeni a tagállamok energiaellátását, iparát, közlekedését és mezőgazdaságát.

Forrás: Hírklikk