Zsarolható képviselőkkel biztosítja a kétharmadot a Fidesz?

HírKlikk 2021. december 15. 04:45 2021. dec. 15. 04:45

Áder testőreinek Pegasussal való megfigyelése ismét arra enged következteti, hogy a fideszes gépezet lényege: az utolsó percekig is zsarolható embereket tartani pozícióban. Ennek kiszolgálója az igazságügyi miniszter, aki változatlanul menekül az írásban is feltett kérdésre való válaszadás elől, hogy mi folyik valójában az Igazságügyi Minisztériumban.

Olyan emberek jegyzik és szavazzák meg a kétharmados törvényeket, akiknek a törvénysértéseit az ügyészség is megállapította, vagy erre zsarolással rávehetők – mondta el Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, a honvédelmi és rendészeti bizottság tagja kedd reggel az ATV Start című műsorában.

Kérdésre, hogy mi vezethetett ahhoz, hogy az Áder János köztársasági elnök védelmét ellátó Köztársasági Elnöki Őrség vezetőit is megcélozták az egyébként kifejezetten terroristák ellen kifejlesztett izraeli Pegasus kémszoftverrel még 2019-ben, Harangozó elmondta, a bizalomvesztés a TEK-kel szemben Áder részéről nem újkeletű.

„2015-ben kimondta a köztársaság elnök, hogy elvesztette a bizalmát a Terrorelhárítási Központtal szemben és azt kérte, hogy ne a TEK vigyázzon rá, pedig ez a törvényben is így volt. Ezt megváltoztatták. Ennek oka az volt, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök volt személyi testőre által vezetett Terrorelhárítási Központ, amit újonnan hoztak létre, információkat juttatott el a köztársasági elnök – ahogy elhangzott – akár magánprogramjáról vagy bármilyen más dolgáról akár a miniszterelnökhöz is, úgy, hogy arról a köztársasági elnök nem tudott vagy nem egyezett bele – emlékeztetett a szocialista politikus.

„Itt tehát arról van szó, hogy a köztársasági elnök a kormánynak és Orbán Viktornak nagyon fontos, ám a fél országot vagy az egész országot felháborító törvényt a nap végén vagy aláírja vagy sem” – mutatott rá a zsarolhatóság lényegére.

Harangozó Tamás hozzátette, hasonló a helyzet a kormánypárti parlamenti képviselők, például Völner Pál, Simonka György és Boldog István zsarolhatóságával is: a Fidesz szerint érdemes őket az ügyészségi megállapítások ellenére pozícióban hagyni, hiszen így megmarad a kétharmad és mivel zsarolhatóak, azt teszik, amit csak kérnek tőlük.

A Völner-botrány egyre súlyosabb fejleményeiről még hozzátette: „van vissza négy-öt hónapja ennek a kormánynak, a mi reményeink szerint úgy általában 12 év után elbúcsúzhatunk tőlük. Nem normális, és védhetetlen, hogy az igazságügyi miniszter nem mondott le [még ebben a helyzetben sem]”.

Kérdésre, hogy van-e értelme még a Völner-ügy kapcsán vizsgálóbizottságot felállítani, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt felelte, „Mindennek értelme van, ami megmutatja az embereknek, hogy ez miként zajlik. (…) Kiderült, hogy a végrehajtói karral kapcsolatos dolgoknak ez csak az egyik fele, vagy harmada, mert más minisztériumokban is intézett el pályázatokat milliárdos üzletekhez: van, amelyik nem sikerült, van, amelyik sikerült” – emelte ki.