Zsarolóvírussal akarták megtámadni a Tesla számítógépeit orosz hackerek

HírKlikk 2020. augusztus 28. 04:00 2020. aug. 28. 04:00

A hackercsoport a Tesla ellen is zsarolóvírus-támadásra készült, de a cég az FBI segítségét kérve, ezt megakadályozta.

A hvg.hu az Electrek információi alapján, arról számol be, hogy egy orosz hacker azzal környékezte meg a Tesla nevadai gyárának egyik dolgozóját, hogy egymillió dollárt fizet neki, ha egy rosszindulatú számítógépes programot telepít a vállalat rendszereire, s ezzel utat nyit a kiberbűnözőknek. A hackert már őrizetbe vették, és e folyamat során derült ki, hogy a csoport az Elon Muskhoz tartozó Tesla ellen próbált támadást indítani, zsarolóvírus segítségével.

A hatóságok szerint, az orosz, Egor Igorevich Kriuchkov az Egyesült Államokba utazott, azért, hogy kapcsolatba lépjen a Tesla orosz munkatársával. A Tesla embere azonban nem teljesítette a kiberbűnöző kérését, hanem értesítette a Tesla vezetőit, akik az FBI-ra bízták az ügyet.

A szövetségi ügynökök Los Angelesben vették őrizetbe a hackert.

Kriuchkovnak és társainak az volt terve, hogy a Tesla rendszereit megbénítva, fontos vállalati adatokhoz jutnak, amelyeket zárolnak, és egy tetemes összeg (kvázi váltságdíj) megfizetése után adnak csak vissza.

Az FBI a titkos művelet során, állítólag olyan információkhoz jutott, amelyek szerint, Kriuchkovnak köze lehet azokhoz a zsarolóvírus-támadásokhoz is, amelyek során ugyancsak amerikai vállalatokat bénítottak meg ismeretlenek. A hatóság nem közölt részleteket az érintett cégekről, de a hírekben többször is szóba került, hogy a CWT Group nevű utazási irodát szintén támadás érte, a zárolt számítógépek feletti uralom visszaszerzéséhez pedig komoly pénzt fizettek a kiberbűnözőknek. Nem sokkal korábban, a navigációjáról ismert Garmin rendszereit is zsarolóvírussal fertőzték meg a hackerek.