Zsidai Roy durván leszólta a jótékonykodó vendéglátósokat

Zutyu 2020. május 25. 13:30 2020. máj. 25. 13:30

Szerinte a válság alatt rászorulóknak főzni „olyan mentalitás, mint egy tékozló magyar nábobé, aki elkártyázza a vagyonát.”

Károsnak tartja a koronavírus válság idején kiszálllításra átállt éttermek túlélési stratégiáját Zsidai Roy étterem-tulajdonos, aki a hétvégén megjelent nagyinterjúban beszélt erről a diningguide.hu-nak.  „Mi nem kizárólag biológiai szükségleteket elégítünk ki, amikor ételt teszünk a vendégeink asztalára” – fogalmazott Zsidai, aki ezzel a nyilatkozatával olyan éttermeket szólt le például, mint a Michlen csillagos Costes, vagy a gasztró őrültek közt nagy presztizsnek örvendő Arany Kaviár Étterem, amelyek egyáltalán nem a puritánságukról ismertek. 

Zsidai egyebek mellett azzal lett hírhedt, hogy fillérekért bérli például az I. kerületi önkormányzattól az üzlethelyiségeit, köztük egy luxus szállásként kiadott budai apartmant is: a napi 80 ezer forintnál is drágábban kiadott lakrészt ennél kevesebbért bérli havonta. 

Az Orbán Ráhelt is egykoron foglalkoztató Zsidai Group vezetője beleszállt a koronavírus-válság alatt jótékonykodó vendéglátósokba is. „Azért is néztem tágra nyílt szemekkel azt a hullámot – amire sok étterem felült, amely során úgy tűnt, mintha az lenne a társadalmi elvárás, hogy az éttermek jótékonykodjanak. Pont az a szektor, amit a leggyorsabban és legmélyebben érintett a leállás, ahol a bevétel egyik napról a másikra a nullára zuhant. Ez olyan mentalitás, mint egy tékozló magyar nábobé, aki elkártyázza a vagyonát” – vélekedett. 

Az oldal olvasói nem is hagyták szó nélkül Zsidai fröcsöségét. Többen megjegyezték, könnyű úgy leszólni másokat, hogy kormányzati kapcsolatai okán, neki nem megy csődbe egyik egysége sem, sőt, kifejezetten jól jöhetett neki a válság, mert állami pénzekből majd szemezgethet a tönkrement vendéglátóhelyek közül. Mások azon háborodtak fel, hogy ha ő maga nem segített senkin – jó fideszes szokás szerint –, akkor, hogy jön ahhoz, hogy az önfeláldozó embereket becsmérelje. 

Zsidai további epeömlése elolvasható az eredeti helyen a Dining Gudie-on