Zsidai Zoltán Roy: füstölgő csatatérhez hasonlítható a hazai gasztronómia

HírKlikk 2021. április 19. 08:26 2021. ápr. 19. 08:26

A vendéglátósoktól sok pénzt, a vendégektől pedig sok türelmet követel majd a teraszok és kerthelyiségek jövő heti kinyitása – mondta az InfoRádiónak Zsidai Zoltán Roy étteremtulajdonos. A gasztronómai szakember szerint a legtöbb vendéglő már hitelekből él, ezért további állam támogatásra lenne szüksége.

Zsidai Zoltán Roy szerint jelenleg egy füstölgő csatatérhez hasonlítható a hazai gasztronómia, hiszen fél éve az egész szektor zárva van, sőt, az azt megelőző hónapokat is a folytonos kinyitás-bezárás jellemezte. Kiemelte: még a kiszállítással foglalkozó helyek is elveszítették árbevételeik közel 90 százalékát, tartalékaikat felélték, és már külső források bevonásával igyekeznek fönntartani magukat.

Az étteremtulajdonos arra is felhívta a figyelmet, a szakácsok legalább főzhettek ugyan, a vendégekkel foglalkozó kollégák, a pincérek viszont a gyakorlatból is kijöttek, ami miatt kissé „csetlő-boltó” állapotban következhet az újranyitás, ami a vendégek részéről is türelmet kívánhat.

Zsidai Zoltán Roy számításai szerint az újranyitás első hónapjai akár még többe is kerülhetnek, mint zárva lenni. Annál is inkább, mert a teraszok üzemeltetése az időjárás miatt nagyon rizikós és kiszámíthatatlan. Vagyis a hatékonyság sokkal alacsonyabb, mintha rendesen működhetne egy étterem.

Zsidai Zoltán Roy szerint a nyitáshoz szükséges plusz állami támogatás területenként eltérő lehet, hiszen vidéken, különösen a Balatonnál feltehetően óriási „bummot” fognak a vendéglátósok tapasztalni, ahogy tavaly nyáron is. Szemben a fővárossal, ahol nemcsak a városnéző és az üzleti turizmus fog hiányozni – amely önmagában a forgalom 90 százalékát jelenti –, hanem a budapestiek is. Ahhoz tehát, hogy az egyáltalán újranyitni képes helyek ne vérezzenek el az év második felében, fontos lenne, hogy a jelenlegi könnyítések, adókedvezmények fenntartása mellett, valamiféle egyszeri támogatásban is részesüljenek.

Forrás: InfoRádió