"A keresztény kultúra védelme"

Lendvai Ildikó 2018. június 26. 12:09 2018. jún. 26. 12:09

A Kaposvári Egyetemen "keresztény szemléletű vezetői szakirányú képzés" indul, két félévben. Több dolgot nem értek...

Egyrészt mi marad a lehetséges tananyagból, ha mindent elhagynak a keresztény tanítások közül, ami a mostani vezetőknek nem klappol? Másrészt miért nem a Zrínyi Katonai Egyetemen működik ilyen szak, amikor éppen háborút folytatunk a keresztény kultúra védelmében?

Ezt legfelsőbb helyről nyilatkozták, és ennek szellemében még az Alaptörvényt is módosították: mostantól minden állami szervezet kötelessége, hogy megvédje a veszélyben lévő keresztény kultúrát.

Azt mondjuk nem tudom, hogy fog ennek eleget tenni a tűzoltóság vagy a szabadalmi hivatal, de ez legyen az ő gondjuk. Az Operaház már tette a dolgát, és levette műsorról a kormánylap által megtámadott musicalt.

Az MTA nagyobb falatnak ígérkezik: egyelőre védi függetlenségét és szégyenlistára tett kutatóit, akik az istennek sem értették a kulturális hadparancsot.

A Figyelő szerint "ideológiailag vezérelt" módon "még mindig kényelmesen elvannak a meddő szendergésben", ahelyett, hogy a demográfiai krízissel és a migrációs válság kormánynak tetsző kezelésével foglalkoznának. Pedig ha egyszer Kulturkampf van, akkor mindenki behívót kap, aki ellóg, az dezertőr.

Babits már látott ilyet, igaz, akkor a harc a könyvégetésig fajult, ami megfogalmazásában annyit jelentett, hogy a hadparancsból "a könyvégetők a végső következtetést is levonták." A lényeg, mint keserűen írta," pártunk egyedül üdvözítő világmegváltása...,Ha ennek a betű nem segít, vagy éppen ellene hat: pusztuljon a betű!"

Ami veszélyben van, az a betű. Nem csak a keresztény kultúra, azt majd megvédik Kaposváron. A kultúra maga.