A Vöröskereszt is csak egy "maffiaszervezet"

Lendvai Ildikó 2017. július 1. 06:41 2017. júl. 1. 06:41

Vannak gonosz, eleve ártó szándékkal született törvények, és vannak céljuktól függetlenül ostoba, zavaros törvények.

Az ú.n. "külföldről finanszírozott" civil szervezetekről szóló törvény mindkét kritériumba beletrafált, kivételes példány, spirituszban kellene mutogatni.

A több száz civil szociális, jogvédő, betegsegítő, kulturális közösséget támogató Soros-alapítványt akarta kupán vágni (na meg a kormánytól független, ezért eleve gyanús civil világot), de elsőre a Vöröskeresztet sikerült eltalálnia.

Nemzetközi szervezet részeként ők persze kapnak külföldről pénzt, csomagokat, gyógyszert, így hát beleesnek a bűnösnek kikiáltott körbe. Nem tudnak dolgozni, ha összevesznek a kormánnyal, így hát feljelentették magukat: engedelmeskedve a törvénynek, honlapjukon, szórólapjaikon, segítőket toborzó kiadványaikban, a róluk szóló újságcikkekben nevükhöz hozzábiggyesztik a "külföldről finanszírozott szervezet" megjelölést.

Hogy ez mire jó? Csak a megbélyegzésre, az adományozók kedvének lankasztására.

Hiszen nekik és a többi civil szervezetnek eddig is évente le kellett adniuk a bíróságra teljes költségvetésüket, minden forrásukat, ez olvasható is honlapjaikon.

Viszont a látszólag ártatlan megjelölést a kormány eddig a következő szinonimákkal értelmezte a közvélemény számára: "álcivil ügynökszervezetek" (Balog), "maffiaszervezetek, a Cosa Nostrához hasonlók" (Németh Szilárd), "az illegális bevándorlás és a terrorizmus trójai falovai" (Orbán). Maga a törvény is így fogalmaz bevezetésében: az ilyen szervezetek veszélyeztethetik "az ország politikai, gazdasági érdekeit, a törvényes intézmények befolyásmentes működését".

Nesze neked, szegény Vöröskereszt! Le lettél ügynöközve, maffiázva, falovazva. Felkészül: pl. a Máltai Szeretetszolgálat.

Nem akarom idegesíteni a kormányt, de Soros speciel magyar állampolgár. Az alapítványa ugyan külföldön van bejegyezve, de ha éppen felforgató tevékenységet akarna végezni, nem az alapítványán keresztül, hanem közvetlen adományként annak adhatna külön stigma nélkül pénzt, paripát, akinek akar. Nem külföldi.

Most mit léptek, fiúkák?