Csak a zseb tud úgy fájni, mint a szív

Lendvai Ildikó 2017. március 26. 07:16 2017. márc. 26. 07:16

A "Kaktusz virága" c. musicalban az egyik főhős, a fogorvos azt énekli: "Csak a fog tud úgy fájni, mint a szív". Szűk fogorvosi látókör. Tágabb perspektívákban és nagyobb összegekben gondolkodó kormányközeli körök inkább ezt dalolnák: "Csak a zseb tud úgy fájni, mint a szív". Vagy még jobban.

És azt a fogfájással szemben nem enyhíti az algoflex forte. Zsebfájdalomra erősebb gyógyszer kell, párszázmilliós, milliárdos állami megbízás.

A kormány nem nézhette tétlenül leghívebb emberei szív- és zsebfájdalmát, ami az olimpiai beruházások elvesztése miatt gyötörte őket. Körülnézett, hova kapjon fájdalomcsillapítóért - hát nem kézre esett az úszó vb?

Az utóbbi hetekben a korábbi, nem kis összegű megbízások váratlan növekedésnek indultak. Hiába volt Garancsi eddig is a stadionépítés legfőbb haszonélvezője, mégis összetörhette szívét és zsebének megtöltéséhez fűzött reményeit olimpiai várakozásainak kudarca.

Kőből van a szíve annak, aki fennakad rajta, hogy az új Duna Aréna cége által felszámolt költségei sok-sok milliárddal meghaladják a tervezetteket. Hát istenem, végül is maga az épület sem hasonlít semmiben a látványtervhez, miért pont az összegek stimmelnének!

A módszer általában az, hogy a kormány a sürgősségre hivatkozva eleve nem nyílt pályázatban, hanem meghívásosban választja ki a haveri cégek közül a leghaveribbat. Aztán az eredeti szerződéshez képest később akár többször is megemelik az összeget. De van, ami mindjárt az elején megmagyarázhatatlanul sokba kerül. A füredi szállóban lefoglalt szállásokért a hivatal szerint naponta 89.ooo ft+Áfát fizetnek per Kopf. Amikor újságírók csak úgy, az utcáról próbálkoztak, a harmadáért megkapták.

A hét híre az volt, hogy a Batthyány téren az óriás ugrótornyot 1,3 helyett 3 milliárdért húzzák fel, majd bontják le bő két hét múlva. Remélem, ha már napi 200 millióért élvezhetjük a látványt, csinálnak egy kis helyet a tetején pár magas rangú nézőnek is. Mégis más érzés volna nekik 27 méter magasból köpködni a szotyolát a medencébe, mint csak valami snassz lelátón!