A futball hatalma páratlan

Nagy András 2019. június 22. 06:56 2019. jún. 22. 06:56

A zöld gyepen pattogó labda a világháborúkon kívül a legnagyobb tömeget képes megmozgatni a földkerekségen, és ez a labdarúgás korrupt vezetőitől függetlenül tiszteletet érdemel - mondta Hegyi Iván futball-szakíró a Hírklikknek az után, hogy a hét elején őrizetbe vették Michel Platinit a francia hatóságok.

Az UEFA korábbi elnökét a 2022-es katari világbajnokság rendezése körüli ügyek kapcsán vádolják korrupcióval. Konkrétan azzal, hogy anyagi előnyökért cserébe többedmagával támogatta a dúsgazdag olajállam FIFA-pályázatát.

Az egykori világklasszis ártatlannak vallja magát, szerinte semmi rosszat nem tett, csak amit a szíve diktált. (Platini 2015-ben ezt úgy mondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy Nicolas Sarkozy korábbi francia köztársasági elnök sosem kérte, hogy szavazzon Katarra a 2022-es rendezés kapcsán, ő magától is tudta, hogy mivel tenné a legjobbat.)

Csakhogy a hatóságok másként látják. Szerintük Platini nem a szíve, hanem a pénz szaga után ment. A nyomozás során ugyanis arra jutottak, a katari vb-pályázat előkészítése során tárgyalhatták le a katari szerepvállalást a francia futballban, ez után vásárolta meg például a Qatar Sports Investments a Paris Saint-Germain futballklubot, míg Platini fia véletlenül épp egy katari sportszergyártónál lett ügyvezető. Platini szerint a dolgok között nincs összefüggés.

Az ügy tágabb összefüggéseiről Hegyi Iván nyilatkozott a Hírklikknek. A futball-szakíró naivnak nevezte a felvetést, hogy a magas szintű futball és a magas szintű korrupció kéz a kézben jár-e. A 2015-ös letartóztatási hullám óta semmi kétség nem férhet ehhez – szögezte le.

Ami Platinit illeti, esetében éppúgy elveszett már évekkel ezelőtt az illúzió, mint a szintén legendás Franz Beckenbauer esetében. Hiába tartja kettőjüket a világ valaha volt legintelligensebb spílereinek, akiknek a játékát a pályán páratlan elegancia jellemezte, egész másként tekint rájuk, mióta kiderült, milyen jellemtelen megoldásokra képesek a gyepen kívül.

Visszatérve a futball és a korrupció általánosabb megközelítésére. A szakíró felidézte, hogy a FIFA, valamint a vele szorosan együttmozgó UEFA vezetői között 2015-ben akadt, aki a cicáinak bérelt luxuslakosztályt a New York-i Trump-toronyban… Abban az évben, amikor a prominenseket szériában vitték el, a FIFA-nak Trinidadi, sőt Kajmán-szigeteki alelnöke is volt, méghozzá aligha a világ futballjában betöltött súlya okán.

Azt az angol „úriembert” pedig, aki a nemzetközi futballszövetség VIP-utaztatásait intézte, egy évvel korábban, a 2014-es brazíliai vébén konkrétan a FIFA főhadiszállásán, a riói Copacabana Hotel halljában, élő egyenes adásban tartóztatták le. Mindezek dacára a világ közvéleménye már másnap este sem erre, hanem a soron következő csoportmeccsre koncentrált, a ’14-es vébé kapcsán pedig azóta is a 7-1-es német-brazil elődöntőt emlegetjük.

Pedig a FIFA és az UEFA története a 2015-ös, és a legújabb, Platini-letertóztatástól függetlenül is súlyosan terhelt, és a szervezet históriájában még csak nem is a korrupció a legsúlyosabb fejezet. (Noha a nemzetközi futballszövetség vezetői közül nem csak Sepp Blattert, hanem elődjét is csalás miatt ítélték el.) A FIFA korábbi prominenseinek éppenséggel Benito Mussolinival is sikerült együttműködni, az 1978-as vébé pedig hivatalosan világbajnokság volt, valójában azonban inkább világbotrány – emlékeztet Hegyi Iván.

Továbbá hiába derült ki már többször az is, hogy a nagy futball-világesemények helyszíneit építő munkásokat gyakran halálra dolgoztatják, ami sokkal súlyosabb bűn, mint a korrupció. A színültig telt, 40 ezres Al Vakra stadionban, mondjuk egy újabb német-brazil elődöntőben valószínűleg senki nem gondol majd arra a katari vendégmunkásra, aki az aréna építése közben vesztette életét.

De miért? Erre a miértre Hegyi Iván szerint nincs válasz. Illetve csak egy válasz lehet: a huszadik század legnagyobb találmánya a futball, amely a huszonegyedikben csak még hatalmasabb lesz. Nincs mese, mi már ebbe nőttünk bele, minket menthetetlenül elvarázsolt ez a játék – mondja. Ennek tükrében veszélyezteti-e a 2022-es világbajnokság sikerét a mostani botrány? Vagy pénz beszél, a kutya ugat, a katari karaván pedig halad? – kérdeztük Hegyi Ivántól.

A mérhetetlen korrupciót kísérő érthetetlen közöny kapcsán a szakíró először a jelenleg is zajló női világbajnokságra hívta fel a figyelmet. Amelyet Brazíliában először közvetít a legnézettebb televízió-csatorna - a Globonak volt olyan adása, amit 20 millióan láttak. És a fejlődésnek ezzel még koránt sincs vége, a női vébé meccseit a helyszínen is megnézik már 20-25 ezren, ami nem sokkal marad el a férfi vébé nézőszámaitól – mutat rá.

Soha ilyen globális cirkusz nem volt a futball, mint ma. Gondoljunk csak bele: hétről hétre emberek tízezrei repkednek ide-oda, és utaznak mérkőzésről mérkőzésre a világ számtalan pontjára, csakhogy élőben láthassák a kedvenceiket – mondja. A futball már nagyon régóta több mint sport. Hogy is lehetne az, ha már háborút is képes volt szítani két nép között? Ne felejtsük el, hogy 1969-ben Salvador konkrétan háborút viselt Honduras ellen, hogy ott lehessen az 1970-es vébén Mexikóban – emlékeztet.

Akármekkora undor is fogja el tehát az embert a pályán kívül virágzó korrupció kapcsán, ugyanekkora tiszteletet érdemel, amit ez a játék jelent az emberiségnek. Zárásként Hegyi Iván elmondta, a naponta napvilágot látó piszkos ügyek kapcsán egyedül annak tud örülni, hogy az általa legnagyobbra tartott Pelé, a világ egyetlen háromszoros világbajnoka soha nem keveredett semmilyen sáros dologba. Legalábbis nem tudnunk róla…