Asztalitenisz csapat Eb - Elődöntős és nyolc év után érmes a magyar női válogatott

HírKlikk 2019. szeptember 7. 05:22 2019. szept. 7. 05:22

A harmadik helyen kiemelt magyar női válogatott 3-2-re legyőzte pénteken az ötödikként rangsorolt ukránokat az asztaliteniszezők csapat Európa-bajnokságán, Nantes-ban, ezzel bejutott a legjobb négy közé és már biztosan érmet szerez.

 Legutóbb 2011-ben, Gdanskban sikerült a gárdának Eb-dobogóra állnia, akkor harmadik lett. A szombati elődöntőben - 13 órától - a honosított kínai játékosokkal felálló portugálok lesznek az ellenfelek.

Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány együttese júniusban, a minszki Európa Játékokon simán, 3-0-ra megverte az ukránokat, s bár akkor más volt a lebonyolítás - páros meccset is rendeztek -, ezúttal is lehetett reménykedni a hasonló végkimenetelben.

Akárcsak a fehérorosz fővárosban, elsőként most is a két éljátékos, Póta Georgina (32. a világranglistán) és a tavalyi Európa-bajnokságon egyesben ezüstérmes Margarita Peszocka (34.) csapott össze egymással, és ezúttal is Peszocka nyerte az első szettet. A másodikban aztán 3-6-os állásnál Bátorfi Zoltán időt kért, és ez fordulópontot jelentett a játszmában, a fonákkal irányító Póta ugyanis fordított és kiegyenlített.

A harmadik szakasz ismét az ukráné lett, majd a kétszeres Eb-győztes magyar újra hátrányból fordítva egyenlített, így - akárcsak Minszkben - jöhetett a döntő szett. Ez aztán - hiába vezetett Póta 6-2-re az elején - a végletekig kiélezett küzdelmet hozott, Peszocka öt meccslabdát is elpuskázott, Póta viszont a saját második lehetőségét kihasználta, 16-14-re nyert, így előnybe kerültek a magyarok.

A második párban Madarász Dóra (58.) és Ganna Gaponova (58.) nézett egymással farkasszemet, és a magyar asztaliteniszező - aki a mostani szezonban éppen Franciaországban, a Lille együttesénél légióskodik majd - ezúttal is bizonyította, hogy nagyon érzi a védekező stílus elleni játékot. Csak a második játszma hozott szoros csatát, Madarász azonban összességében nagyon magabiztosan nyert, így a magyar válogatott 2-0-s vezetésével az elődöntő, s ezzel az éremszerzés kapujába került.

Pergel Szandra (66.) is egy védővel, Tetyana Bilenkóval (82.) csapott össze, és kezdetben ő is nagyszerűen olvasta a rivális játékát, a megnyert első játszma után azonban a rutinos ellenfél átvette az irányítást. A folytatásban már Bilneko akarata érvényesült, így Ukrajna szépített.

Madarász és Peszocka mérkőzésén utóbbié lett az első szett, majd a másodikban is ellépett 3-0-ra, ekkor a magyar kapitány időt kért. Ez sem használt azonban, Madarász 0-8 után szerezte első pontját, és simán elvesztette az egyoldalú találkozót.  

Jöhetett tehát a döntő meccs, Póta és Gaponova ütközete. Az ukrán nagy csatára kényszerítette a magyar játékost, akinek alaposan meg kellett izzadnia a sikerért, de minden játszma végén jól összpontosított, és végül 3-0-ra hozta a találkozót. Az utolsó pont végén minden játékostársa és még Bátorfi Zoltán is berohant a játéktérre, és együtt ünnepelték a régen látott sikert.  

Mindkét nemnél 24 együttes vesz/vett részt a franciaországi kontinensviadalon, a nyolc-nyolc csoportból csak a csoportelsők jutottak tovább a kieséses szakaszba, a többiek számára befejeződött a torna.

Forrás: MTI/Hírklikk