Csoportelsőként jutott tovább a férfi vízilabda válogatott a világbajnokságon

HírKlikk 2019. július 17. 07:39 2019. júl. 17. 07:39

A magyarokkal azonos csoportban szereplő új-zélandi válogatott 8-8-as döntetlent játszott a dél-afrikai csapattal, ami azt jelenti, hogy Märcz Tamás együttese a záróforduló eredményétől függetlenül a C jelű négyes élén végez, azaz közvetlenül a negyeddöntőben folytatja majd szereplését a kvangdzsui világbajnokság férfi vízilabda tornáján.

A magyarok a csoport utolsó mérkőzésén a dél-afrikaiakkal találkoznak közép-európai idő szerint pénteken 1.30 órától - írja a hvg.hu.

Märcz Tamás szövetségi kapitány szerint a magyar férfi vízilabda-válogatott nagyszerű teljesítményt nyújtott a spanyolok ellen 13-11-re megnyert világbajnoki csoportmérkőzésen, ugyanakkor a várható negyeddöntőt megelőző hat napban még tovább kell "húzni" felfelé az együttes formáját."

Ugyanazokat a taktikai elemeket játszottuk, mint amiket Dumi (Varga Dénes) kiválása előtt is gyakoroltunk. Azt tudtuk, hogy ez egy fárasztóbb meccs lesz, ráadásul már Új-Zéland ellen is látszott, hogy sokkal nehezebb tíz emberrel végig játszani egy találkozót" - nyilatkozta a 45. születésnapját ünneplő szakember a dél-koreai Kvangdzsuban a várható csoportelsőségről döntő találkozót követően.

"Mindenki egy picit többet vállal, Dumi hiányában egyel előrébb kellett lépnünk. Azért a csapatkapitányunkat nem vesztettük el, ott van velünk" - tette hozzá annak kapcsán, hogy az olimpiai- és világbajnok klasszis ujjtörés miatt elképzelhető, hogy az egész tornát csak a kispadról követheti végig.

A spanyolok elleni összecsapással kapcsolatban Märcz Tamás megjegyezte, a három negyeden keresztül tartó kiváló védekezés hozta meg a sikert: "azokat a lövőket hagytuk ott, akiket mi szerettünk volna, elől pedig élesek voltunk. Elbizonytalanítottuk őket, és kivettük azokat a klasszisaikat, akik el tudnak dönteni mérkőzéseket". Hozzátette, a negyedik negyedben elkövettek egy-két taktikai hibát, amit a spanyolok gyors lefordulásos gólokkal büntettek, ugyanakkor fizikailag nem őrlődtek fel.

"Hat nap múlva újra egy nagyon fontos mérkőzés lesz, amelyen ismét a topon kell majd lennünk, de nem félek a folytatástól. Tudtuk, hogy ha ezt behúzzuk, akkor a rendelkezésre álló időben még feljebb tudjuk húzni a formánkat medencés és tornatermi edzésekkel, hogy még jobb állapotba kerüljünk. Minden lehetőséget, edzést, videózást megragadunk ennek érdekében" - mondta.

Ugyan a dél-afrikaiak elleni csoportmérkőzés még hátravan, de papírforma alapján ott nem lehet problémája a magyaroknak, a hat nap múlva sorra kerülő negyeddöntőben pedig jó eséllyel az A csoport második helyezettjével, az olimpiai bajnok Szerbia, Montenegró, vagy Görögország legjobbjaival kerülhetnek szembe. "Mindegy, hogy melyik csapat jön, nagyon erős lesz, hogy úgy mondjam, az a halál oldal, mi pedig játszunk akár a halállal is."

Forrás: HVG