Lakat T. Károly: Lewandowski joggal, Messi érthetetlen okból lett a legjobb az idén

HírKlikk 2022. január 22. 10:15 2022. jan. 22. 10:15

Robert Lewandowski kapta az idén Zürichben megrendezett FIFA-gálán az év labdarúgójának járó díjat. A Klikk FM Politikai nagyító című csütörtöki műsorában Bánó András az ismert sportújságírótól próbálta megtudni, hogy Ronaldo és Messi „uralkodása” mellett mi indokolta Lewandowski elismerését.

Lakat T. Károly szerint nem kizárt, hogy egyfajta revans történt, mivel az Aranylabda átadásának 56 éves történetében eme díj tulajdonosa az adott év mindenkori legjobb labdarúgója s „erre a FIFA ráhúzott egy úgynevezett Aranylabda 2.0-át”. Ráadásul az előzőt kizárólag sportújságírók szavazzák meg, míg a FIFA-gálán a nemzetek szövetségi kapitányai, a nemzeti válogatottak csapatkapitányai, tehát maga a szakma dönt. „Ezt nem lehet nem figyelembe venni”.

A sportújságíró szerint nem véletlenül hozták ki nagy fölénnyel győztesként Lewandowskit, miután annyira érthetetlen volt legutóbb Messi Aranylabdája. „Szegény az idén csak átesett a labdán, van ilyen, semmi nem sikerült neki – 33 ponttal végzett a Lewandowski előtt az Aranylabda választáson. Ezt két perc alatt helyre tették a FIFA-gálán.”

Nem mellékes kérdés, hogy mi az, amit tud Lewandowski? „Ha csak annyit mondok, hogy a Bayer Münchent viszi a hátán, ez már egy óriási dolog” – válaszolta a szakember. „Mondhatom azt is, hogy valahol a lengyel válogatottat is viszi a hátán, tehát mi magyarok a kezünket tettük össze, amikor az utolsó VB-selejtezőre ment a magyar válogatott a lengyelek ellen játszani. Igaz, hogy nem volt már tétje a mérkőzésnek, de amikor meghallottuk, hogy a Lewandowski nem játszik, akkor a kalapunkat elkezdtük dobálni a levegőbe.”

Utalt az első selejtezőbeli meccsre, amikor már kettő nullra, majd három kettőre vezettünk a lengyelek ellen és a Lewandowski addig, „mintha csak ült volna a pályán és egy zsugapartin vett volna részt, nem volt nála a labda. És utána egy másodpercnyi villanása volt, mintha a Balaton közepén lennénk, ahol ragyogóan süt a nap, minden csodálatos, bárányfelhők, ötven fok és egy irgalmatlan nagy villám belecsap a tó közepébe”. Nos ez utóbbi volt Lewandowski az említett meccsen.

Lakat T. szerint ez a villámszerű fellobbanás a díjazott focista specialitása. „Tulajdonképpen ő valahol ugyanaz, mint egykor volt Gerd Müller, aki ugyanezt csinálta: nem cselezgette ki a védelmet, hanem ő is egyet villant, egyet lépett és gól”. Bár nem hasonlítható a hajdani klasszikusokhoz, mint például Albert vagy Maradona, akik a megkérdezett szerint száz körrel vannak a Lewandowski előtt. De a mai futballban lehet, hogy ez kell és ez az eredményesebb technika. Véleménye szerint „nagyon, de nagyon megérdemelte, hogy tulajdonképpen visszakapta az elismerést” – mondta Lakat T. Károly a Klikk FM Politikai nagyító című legutóbbi műsorában.

Forrás: Hírklikk