Meghalt Géczi István a Fradi legendás kapusa

2018. szeptember 10. 11:55

74 éves korában meghalt a Ferencváros olimpiai ezüstérmes kapusa, Géczi István.

Géczi 1944. március 16-án egy kis borsodi faluban, Sajóörösön született. Középiskolába már Egerbe járt, ott kezdődött a pályafutása, az egri klubból került be az ifjúsági válogatottba. A korosztályában már jól ismert ifjú kapust a Vasas kivételével minden nagy klub szívesen szerződtette volna, ám ő a Ferencvárost választotta.

18 évesen került a zöld-fehérekhez, s alig több mint egy hónap múlva már az első csapatban, a Vasas elleni rangadón védhetett. 1975. szeptember 3-án búcsúzott, 504 hivatalos mérkőzéssel a háta mögött – írja az MLSZ közleményében.

Öt bajnoki címet és két Magyar Népköztársasági Kupát nyert a Fradival. 

Három nemzetközi kupasorozat döntőjében védhetett:1965-ben nyert a Fradival a Juventus elleni VVK-döntőben, 1968-ban és 1976-ban második lett a zöld-fehérekkel a VVK-, illetve a Kupagyőztesek Európa Kupája fináléjában, előbbit a Leeds United, utóbbit a Dinamo Kijev ellen veszítette el a Ferencváros. 

Ezzel a magyar labdarúgás rekorderének számít, ezt egyetlen kapus sem mondhatja el magáról.

Pályafutása elismeréseként 1974-ben az FTC örökös bajnoka lett, 1991-ben FTC Aranydiplomát, míg 1999-ben Centenáriumi Aranydiplomát vehetett át.