MOL Vidi FC: megéri hajtani?

Nagy András 2018. november 10. 13:29 2018. nov. 10. 13:29

Oda-vissza verte a MOL Vidi FC a görög PAOK Szaloniki csapatát az Európa Liga csoportkörében. A gárda ezzel reális esélyt teremtett magának a továbbjutásra, ami azt jelenti, hogy hosszú évek után végre magyar csapat is ott lehet egy nemzetközi kupa egyenes kieséses szakaszában. De vajon anyagilag is megéri megérni az európai futballtavaszt?

A Vidi esetleges továbbjutása a honi foci utóbbi éveinek legnagyobb sikere lehet klubszinten, azonban messze nem jelenti azt, hogy anyagilag is gyümölcsöző lesz a fehérvári huszárok európai menetelése.

Durván 3,3 milliárd forint az eddig „leesett” pénzdíj, amire a Vidi a Bajnokok Ligája selejtezőiben, illetve az Európa Liga csoportkörében elért eredményeiért az UEFA-tól számíthat - mondja Muszbek Mihály a Sztárklikknek. De mekkora összeget kaszálhat a fehérvári csapat, ha megéri a nemzetközi futballtavaszt? – kérdeztük a sportközgazdászt.

Mint elmondta, ez nagyban függ attól, hogy a szereplést kíséri-e komolyabb játékoseladás vagy sem. Ha például az anno a Haladásnál nevelkedő Kovács Istvánt, vagy a francia Nantes-tól érkező Loic Nego-t sikerülne valamelyik nagy  nyugati bajnokságba eladni, és a továbbjutás is összejönne, ez esetben nagyjából 6,7 milliárd forint is lehetne a végösszeg.

Ha a csapat nem jut tovább az EL csoportköréből, akkor is mintegy 5,5 milliárdos bevétellel számolhat, játékoseladással együtt a számítása szerint. Amennyiben sem a továbbjutás, sem pedig a komoly átigazolás nem jön össze, akkor marad a három és fél milliárd forint a fehérváriak kasszájában.

A MOL Vidi FC mérlege szerint az elmúlt években felhalmozott vesztesége a többszöröse ennek a durván 3,5 milliárd forintnak, ám azt nehéz megmondani, hogy a nemzetközi szereplésért járó összegek arányban tudnak-e lenni azzal, amit az elmúlt években a Vidibe fektettek.

Muszbek Mihály szerint ma Magyarországon kizárólag magántőkéből nem lehet összerakni olyan költségvetésű csapatot, amely az európai futballpiaci pénzdíjakból hosszú távon nyereséges tud lenni. A sportközgazdász  úgy látja, hogy amikor a leggazdagabb klubok, tehát a Real Madrid vagy a Manchester City költségvetése eléri az évi 5-600 millió eurót, de egy Porto vagy egy Ajax is 2-300 millió euróból gazdálkodhat, akkor a magyar szinten kiemelten támogatott csapatok a maguk 15-20 millió eurójukkal nemigen tudnak labdába rúgni.

Ami biztos: a magyar élvonalbeli klubok bevételeinek 60-70 százaléka valamilyen formában közpénzből (tehát TAO-forrásból, akadémiai támogatásból stb.) származik, a maradék pénzt pedig a tulajdonosok, a Vidi esetében például Garancsi István kormányközeli üzletember fekteti bele a csapatba.