Nyomozás indult az UTE jégkorong szakosztályánál

HírKlikk 2020. június 3. 17:00 2020. jún. 3. 17:00

Gazdasági visszaélés miatt indított nyomozást a rendőrség az újpesti klub ellen és már öt-hat tanút is kihallgattak az ügyben. A hír egy tematikus oldalon jelent meg, amelynek célja, hogy a klubigazgató, Őze István díszpolgári címét elvegyék - írja az Index.

Valószínűleg a szülők tettek feljelentést, mert a klub a gyerekeknek olyan ütőket adott el, amelyeket társasági adóból vásároltak – számlát azonban nem adtak a vásárlás mellé.

Ezen felül a jelenlegi vezetőedző, Baróti Zsolt cégének bevétele, valamint az UTE tao-forrásainak elköltése között is összhang van. A Baró Sport Kft. 93 millió forint árbevételt ért el a 2018-as évben.

Az ORFK az Index kérdésére elismerte, hogy folyamatban van nyomozás ismeretlen tettes ellen gazdasági visszaélés gyanújával, de többet nem árult el a nyomozás érdekeire való tekintettel. A nyomozás nem érinti az újpesti hokicsarnokot, amelynek átadása késik.

Különös, hogy a vezetőedző cége kapcsolatban áll a klubbal. Az Index kérdésére az UTE úgy reagált, hogy a tréner már tíz éve dolgozik a csapatnál a Baró Sporttal pedig öt éve áll kapcsolatban. Baróti Zsolt, elmondta, hogy kellemetlen neki a helyzet, de az edzéseket továbbra is megtartja.

„Több cégtől vesszük a jégkorong-felszerelést. Ezek közül az egyik a Baró Sport Kft., amelytől tao-forrásból nem vásároltunk egyáltalán, és ahonnan összességében is a legkisebb tételben vásárolunk” – jelentette ki az UTE.

Az Index megkérdezte azt is, hogy mennyit fizetnek évente a szakember cégének, amelyre a klub azt válaszolta hogy: „2020-ban 3 millió forint értékben vásároltunk a Baró Sport Kft.-től.” Arról nem beszéltek, hogy a korábbi években mekkora összegben vásároltak az említett cégtől.

Az UTE szerint, nincs összeférhetetlenség, mert a szerződéseket piaci alapon kötik, attól rendelnek, aki a legjobb ajánlatot adja.

Az anyaklub nem kapott még hivatalos értesítést a nyomozásról, de a Magyar Jégkorong Szövetség arról tájékoztatta a portált, hogy külön vizsgálatot fognak elrendelni.

A korábbi ellenőrzések során mindent rendben találtak, még azt is, hogy a klub évente több mint 50 millió forintot költhetett csak hokibotokra. Az újpesti tao-papírok alapján, egy ütőt 80 ezer forinttért vásároltak – bár ha valaki kicsit jobban utánanéz, az találhat akár 30 ezer forintért is. Az UTE szerint most is rendben fog zajlani az átvilágítás.

A Baró Sport Kft.-nek nincs online elérhetősége (sem Facebook-oldala, sem honlapja), bár ettől még tehetett kedvező ajánlatot a klubnak. Érdekes azonban, hogy az alapítását követő második évben már 90 millió forint feletti bevételt sikerült elérnie, ami kimagasló sikernek számít. A felmerülő kérdésekre azonban, majd csak a nyomozás eredménye után kaphatunk választ.

Forrás: Index / MNO