Vettel a szezon végén elhagyja a Ferrarit

HírKlikk 2020. május 13. 20:47 2020. máj. 13. 20:47

A Ferrari hivatalos közleményben tudatta, közös megegyezés után nem hosszabbítja meg Sebastian Vettel szerződését – írta meg a Nemzeti Sport.

 „Ezt a döntést közösen hoztuk meg Sebastiannal, mivel mindkét fél úgy érzi, hogy ez a helyes. Nem volt könnyű döntés, tudva, hogy Sebastian milyen sokat ér versenyzőként és emberként. Nem volt egy kimondott oka a döntésnek, egyszerűen mindketten úgy éreztük, eljött az ideje annak, hogy elváljanak az útjaink, mert így érhetjük el a saját céljainkat" – mondta Mattia Binotto csapatfőnök.

„Sebastian már így is része a Ferrari történelmének, összesen tizennégy futamot nyert, s már ezzel a csapat harmadik legsikeresebb pilótája, miközben ő szerezte velünk a legtöbb pontot. Az együtt eltöltött öt közös év alatt háromszor végzett  az egyéni bajnokság legjobb három versenyzője között, és jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy csapatunk folyamatosan a konstruktőri bajnokság első három helyezettje közé tartozzon" – értékelte a pilóta éveit, amiket az olasz istállónál töltött, és köszönetet mondott Vettelnek, miközben reményét fejezte ki, hogy a „formabontó” 2020-as szezonban még sok mindent elérhetnek együtt.

 „A 2020-as évad végén véget ér a kapcsolatom a Ferrarival. Ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményeket érd el ebben a sportban, elengedhetetlen, hogy minden fél tökéletes harmóniában dolgozhasson együtt. A csapat és én éreztük, hogy már nem áll fenn a kölcsönös szándék, hogy tovább folytassuk a közös munkát a mostani idény után. Az anyagiak nem játszottak szerepet a döntésben. Nem ez határozza meg a döntéseimet, és soha nem is lesz így" – nyilatkozott a német pilóta, hozzátéve, hogy az utóbbi hónapok történései sokunkat elgondolkoztatatt azon, hogy valójában mik az igazán fontos dolgok az életben.

„Csak használnunk kell egy kicsit a képzeletünket, és megváltoztatnunk a szemléletmódunkat ebben a megváltozott helyzetben. Én szakítok most rá időt, és elgondolkozom azon, mi számít igazán a jövőmet illetően" – mondta Vettel, majd ő is köszönetet mondott az olasz istállónak és a szurkolóknak.

Mind a pilótát, mind a Ferrarit illetően elkezdődtek a találgatások. A legvalószínűbb, hogy Vettel – ha nem vonul vissza –, a McLarennél vagy a Renaultnál folytathatja pályafutását, a Ferrarival kapcsolatban pedig eddig Carlos Sainz Jr., Antonio Giovinazzi, Daniel Ricciardo és Lewis Hamilton neve került szóba.

Sebastian Vettel 2010 és 2013 között zsinórban négyszer nyerte meg a Forma-1-es világbajnokságot, a Ferrarinál töltött eddigi öt szezonja alatt kétszer második lett, egyszer pedig harmadik, és 14 futamon pezsgőzhetett a dobogó legmagasabb fokán. Teljes pályafutása alatt, ez eddig 53 alkalommal sikerült a német pilótának.