Visszavonták a Manchester City eltiltását

HírKlikk 2020. július 13. 15:01 2020. júl. 13. 15:01

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) eltörölte az UEFA korábbi döntését, így elindulhat a BL-ben a Manchester City.

2018-ban robbant ki a botrány, ami szerint a csapat tulajdonosa, Manszur bin Zajed al-Najan sejk, az abu-dzabi királyi család tagja, egyik zsebéből a másikba rakta át a saját pénzét, így finanszírozta a klub költekezéseit. A családhoz köthető Etihad légitársaság évi 67,5 millió fontot fizetett a mezszponzori megállapodás értelmében, de egy kiszivárgó e-mail-ből az derült ki, hogy a légitársaság csak 8 millió fontot fizetett ki a teljes összegből, a többit Manszur magáncége állta.

Az Index számol be arról, hogy eltörölte a CAS az UEFA döntését, és úgy találta, hogy a City nem játszotta ki a pénzügyi fair play (FFP) szabályait, így jogtalanul tiltották ki az angol csapatot két idényre a legrangosabb európai kupasorozatból. A CAS döntése értelmében, elindulhat a csapat a Bajnokok Ligájában, de a pénzbírságot meghagyták, viszont mérsékelték 30 millió euróról 10 millióra.

A CAS azért törölte el a büntetést, mert a vádak megalapozatlanok vagy elavultak voltak. A 10 millió eurós büntetést azért hagyta meg a szervezet, mert a manchesteri csapat hátráltatta az UEFA klubok pénzügyeit vizsgáló bizottságának, a CFCB-nek a munkáját.