Citromfű az egészség szolgálatában

Veress Katka 2017. május 11. 09:44 2017. máj. 11. 09:44

A citromfű vagy mézfű (Melissa officinalis L.) hatásos szer a gyógyításban és a betegségek megelőzésében.

Hatásmechanizmusa olyan, mint a legmodernebb nyugtatóké, nem tompítja a központi idegrendszert, hanem csökkenti a feszültséget, a félelmet, így a természetes megnyugvás által olyan állapotra, lelki nyugalomra hangolja a szervezetet, amely közelít a tökéletes pihentséghez, amikor képesek vagyunk kreatívan gondolkodni, és van kedvünk az alkotómunkához.

Fő hatóanyaga a citronellol, linalool, nerol, eugenol, kariofilléna és a geraniol. Tartalmaz még keserűanyagot, flavonoidokat és fenolkarbonsavakat is. Idegerősítő, természetes alvást elősegítő, nyugtató, görcsoldó, szélgörcsoldó, szívneurózist enyhítő, valamint étvágyjavító és lázcsillapító hatása van.

A citromfűtea, megnyugtatja a szívet, a gyomrot, csillapítja a fejfájást is. Azoknak, akiknek szapora szívverésük van, segít a friss citromfű leveleivel való borogatás szívtájékon.

Könnyíti az epe munkáját, oldja a stressz által összehúzódott epevezetéket, ezáltal az epeelfolyás akadálytalan lesz, és nem képződik epehomok, illetve epekő. Antivirális hatása is van, megöli az övsömör (herpes zoster), az ajakherpesz (herpes simplex) vírusait. Ezt a hatást külsőleg gyógykrém formájában, vagy egy különleges formában (gyógyjégkocka) fejti ki.

A jégkockát úgy kell elkészíteni, hogy 1 evőkanálnyi citromfüvet leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig hagyjuk ázni, leszűrjük, és amikor teljesen kihűlt, beleöntjük a jégkockaformába és betesszük a fagyasztóba. Amikor érezzük, hogy a szánk széle viszket, és sejtjük az előző herpeszgyulladás tapasztalatából, hogy újabb kezdődik, akkor vegyük elő a jégkockát, és a viszkető részre téve lefagyasztjuk, megöljük vele a herpesz vírusait.

A citromfű majdnem minden teakeveréknek része, így a nyugtató, idegerősítő, a szívneurózisra és a depresszióra alkalmazott teáknak is. A citromfű oldja a görcsös fájdalmakat, segít elpusztítani a baktériumokat, amelyek megterhelik a máj munkáját, és blokkolják az immunrendszert.

Segít a félelem, a pánikbetegség és feszült idegállapot leküzdésében, a fájdalmas menstruációnál, valamint a klimaxban is. Illóolaja csodákat művel. Elég 1-2 csepp az illatlámpába a túlzaklatottság, feszültség megszüntetésére.

Jól használható étvágytalanság ellen, teáját édesítetlenül 20-30 perccel étkezés előtt kell meginni. A "hideg lábak" szindrómájára is alkalmas, e célra szeszes kivonatát alkalmazzuk lábbedörzsölőként.

A tea elkészítésénél alapszabály, hogy minél kisebb adagot veszünk a tea elkészítéséhez, annál jobban nyugtat vagy altat. Tehát csak 1 kávéskanálnyi mennyiséget forrázzunk le 2,5 dl vízzel, hagyjuk ázni 15 percig, szűrjük le, és a kész teát három adagra elosztva fogyasszuk el 1 nap alatt.

Ha altatóként kívánjuk alkalmazni, az utolsó adagot 30 perccel lefekvés előtt igyuk meg.