Egyetlened megőrjít a féltékenységével?

Foglár Noémi 2019. július 4. 15:05 2019. júl. 4. 15:05

Szörnyű érzés napról napra szembesülnünk párunk bizalmatlanságával, főleg ha ez számonkéréssel, veszekedéssel párosul. Egyet azonban ne felejtsünk: a féltékenység alapfeltétele a szerelem.

Gondoljunk csak bele! Párunkat nyilván nem érdekli az, hogy a szomszédunk mivel tölti a napját, kivel ül be egy kávézóba beszélgetni, és az sem, hogy csevegés közben jól érezte-e magát. Nem érez féltékenységet vele szemben, mivel nem fontos számára.

Mi következik tehát abból, ha velünk kapcsolatban viszont él benne ez a mindkét fél életét megnehezítő érzés? Természetesen az, hogy nagyon szeret minket, ezért nem akar elveszíteni.

Mit jelent még? Kedvesünk azt gondolja rólunk, hogy szépek, vonzóak vagyunk, ezáltal népszerűek is. Vagyis azt feltételezi, hogy minden ujjunkra találhatnánk valakit. Ezzel nem is lenne gond, ha nem értékelné egyben önmagát is.

Egy egészséges önbizalmú ember örül annak, ha látja, hogy párja mások fantáziáját is megmozgatja. Élvezi, hogy egy gyönyörű nő, aki bárkit megkaphatna, mégis őt fogadta társául. Ha azonban közben magáról azt hiszi, hogy nem szerethető, nem tud eleget nyújtani, felvetődik benne a gondolat, hogy ezt mi is észrevesszük, kevésnek fogjuk őt tartani, és előbb-utóbb megcsaljuk. Ez az érzés vezet ahhoz a szorongáshoz, amely később számonkérésekbe torkollik...

Ha nem tudunk megértőek lenni vele szemben, akár mindennapossá válhatnak a viták, a veszekedések, és ez hosszú távon romba döntheti az egyébként kölcsönös szerelmen alapuló kapcsolatot. Rengeteg önuralmat igényel egy-egy ilyen szituációban higgadtnak maradni, mégis meg kell próbálnunk.

Ez a mi érdekünk is. Akármennyi sérelmet, bántást, bizalmatlanságot hoz a kapcsolatunkba párunk féltékenysége, tudnunk kell, hogy szeret minket, és nem rossz szándékkal teszi, amit tesz. Ő szenved az érzéstől a legjobban, fél, hogy elveszít minket.

Ne hagyjuk, hogy egyedül küzdjön meg a problémával! Segítsünk neki! Próbáljuk meg függetleníteni magunkat attól a dühtől, amit a túlzásba vitt célozgatásai váltanak ki belőlünk. Szóváltás helyett üljünk le vele beszélgetni, és higgadtan mondjuk el neki, hogy őt szeretjük, őt akarjuk, és ha szeretné, minden este kérés nélkül meséljük el neki, mi minden történt velünk aznap. Ez a megfelelő hozzáállás!
 

Forrás: Hírklikk