Eszedbe ne jusson nyomkodni!

2018. február 27. 09:02

Az akné még felnőttkorban is sokak életét megkeseríti, hiszen egy nehezen kezelhető problémáról van szó. Ráadásul az undok bőrproblémának egyes típusaival még nehezebb elbánni, mint a többivel.

Aknés, pattanásos dudorok akkor keletkeznek a bőrön, amikor a faggyúmirigy kivezető nyílása eltömődik, így a megrekedt zsiradék felgyülemlik, a bőr megdagad, míg a megszaporodó baktériumok gyulladást okoznak. Így keletkezik az akné legveszélyesebb formája, a nodula is.

A nodula kialakulása során a faggyúmirigy mélyen tömődik el, ezért egyáltalán nem szabad nyomkodni. Noha a piros dudor hasonlít a pattanásokra, ennek a tetején sohasem képződik sárga vagy fehér csúcs, így azt a látszatot kelti, hogy egy soha be nem érő pattanással van dolgod.

A nodulát veszélyes nyomkodni, ugyanis ilyenkor bőr megsérül, a faggyúmirigy fala megreped, aminek hatására a gyulladás mélyen szétterjed a bőr alatt. Ezen ponton a nodula már bőrgyógyászt igényel, aki rosszabb esetben sebészi úton tisztítja ki a gennyesedést.

A nodulákkal szemben türelmesnek kell lenned, ugyanis nem létezik rájuk gyors megoldás. Részben kivárhatod, amíg elmúlnak, részben pedig próbálkozhatsz gyulladáscsökkentő kezelésekkel. Jó módszer lehet például időnként mézzel bekenni, mely erős antibakteriális hatása miatt felgyorsíthatja a gyógyulást és segít megelőzni a probléma súlyosbodását.

Ha gyakran, nagy mennyiségben fordulnak elő nodulák az arcon, érdemes orvos segítségét kérni, aki gyulladáscsökkentő ecsetelőkkel és a megelőzést segítő hormonális gyógyszerekkel kezeli a problémát. A nodulák felvágása, felszúrása csak a legvégső megoldás.

Semmiképpen ne nyomkodd a gyulladt búbokat a bőrödön! Kezeld őket inkább ezekkel a kíméletes otthoni módszerekkel, melyek látványosan képesek csökkenteni a problémát!

Forrás: femina.hu