Tuti külső a konyhából

Foglár Noémi 2019. június 27. 11:26 2019. jún. 27. 11:26

Erőteljesen szennyezett környezetben élünk, jó lenne, ha ezt nem fokoznád tovább. Jó lenne, ha a drogériában a kívánatos csomagolású és finom illatú szintetikus tisztálkodó szerek között válogatva eszedbe jutna, hogy használatukkal mennyi káros anyagot juttatsz először a bőrödre, majd a lefolyón át a természetbe. Óvd a környezetet, óvd magad!

Profi reklámokkal népszerűsített, drága kozmetikumok alternatíváit ismerheted meg, amelyeket otthon, saját kezűleg készíthetsz el.

A szappanok és a tusfürdők fő összetevője, a sodium lauryl sulfate erősen allergén anyag, amely bizonyos mennyiségben az agyban, a májban és a szemben maradandó károsodásokat okozhat, valamint más komponensekkel érintkezve rákkeltő anyagok keletkezését is kiválthatja. Tehát neked sem mindegy, mivel tisztálkodsz nap mint nap.

Bőröd természetes savköpenye könnyedén megbomlik, ha nem megfelelő termékeket használsz. Jó hírünk az, hogy otthonodban valószínűleg megtalálható minden olyan összetevő, amelyekből magad készítheted el arcpakolásod, samponod, de még dezodorért vagy parfümét sem kell az üzletekben sorba állnod.

Saját készítésű tisztálkodószereid ugyanolyan hatékonysággal távolítják el majd el bőrödről a zsíros szennyeződéseket, illetve a fölösleges szaruréteget, mint mesterséges társaik. További előnyük, hogy a konzerváló anyagoktól mentes összetevők frissen kerülnek érintkezésbe a bőröddel, így allergiát sem fognak kiváltani.

Arcpakolás

Szépséged alapja a tökéletesen tiszta és hidratált arcbőröd, amelyet könnyedén elérhetsz bőrtípusodnak megfelelő arcpakolás készítésével.

Ha zsíros a bőröd, tejes pakolást készíts! Keverj egy kanálnyi tejport meleg vízben péppé. Esti tisztálkodás után masszírozd bele ezt a készítményt a bőrödbe. Ne mosd le, csupán a felesleget töröld le egy vattakoronggal. Fontos a megfelelő mennyiség, ne ess túlzásba, de ne is aggódj, vékony rétegben nem fogja megakadályozni bőröd természetes légzését. Ébredés után gondosan tisztítsd meg arcodat hideg vízzel!

Normál bőrtípussal megáldva elegendő, ha két púpozott evőkanálnyi kamillavirágot
leforrázol, majd pépesre főzöl. A kihűlt péppel kend be arcod, majd negyed óra elteltével
mosd le meleg vízzel!

Ha száraz a bőröd, akkor répamaszkkal segíthetsz rajta. Főzz puhára néhány répát, törd meg péppé, majd kend fel egy tiszta gézlapra. Megtisztított arcodra úgy borítsd ezt a pépet, hogy a géz kerüljön a bőr felületére. Hagyd rajta negyed órán keresztül, majd langyos vízzel öblítsd le az arcodat.

Trükk karikás szemek ellen

Tarts folyó hideg víz alá egy evőkanalat, majd domború oldalát helyezd a szemedre, s tartsd rajta néhány percig! Önts pár csepp hideg tejet élesztőre, dolgozd össze, majd kend a szemek környékére. Tartsd nyitva szemed, amíg a pakolás szárad, majd távolítsd el egy vizes vattakoronggal!

 

Kit nevezhetünk szépnek?

Németh Lajos művészettörténész szerint a szépség – szépségideál – mindenkor történetileg, társadalmilag, etnikailag, sőt földrajzilag meghatározott. Még egy kultúrkörön belül is változó, más az antik, a középkori, a reneszánsz, a XX. századi szépségeszmény, és nem csak koronként változik, hanem rétegkultúrák szerint is. Ugyanabban a korban más például a polgári vagy a paraszti ideál. Természetesen, különösen korunkban, nagy szerepet játszik a divat manipulatív ereje is, a XXI. században már inkább ez, és nem a társadalmi rétegek közízlése, értékszemlélete, esztétikai ízlése alakítja az adott közösség szemében elfogadott szépségeszményt.

 

Parfüm és dezodor házilag

Nagyon bosszantó tud lenni, ha a reggeli készülődés alatt észreveszed, hogy dezodorod vagy parfümös üveged épp kifogyott. Csüggedésre azonban nincs ok, pár perc alatt saját kezűleg is készíthetsz mindkettőt. Izzadásgátló krémet kapsz, ha két kávéskanál szódabikarbónát összekeversz egy kevés vazelinnel és hintőporral. Átmenetileg parfümödet is helyettesítheted, ha két kávéskanál timsóport összekeversz fél liter langyos vízzel és egy csepp kisajtolt levedulával, majd szóróüvegből egy kicsit magadra fújsz.

Levendulaolaj: kényeztetés testnek és léleknek

A levendula friss illatának és gyógyító erejének köszönhetően évezredek óta közkedvelt. Már az ókoriak is használták, de levendulaolaj formában, a középkorban terjedt el. Angliában az előkelő dámák illatosították önmagukat és szerelmes leveleiket a kis kék virágból készült kölnivel.

Te is készíthetsz. Nem kell mást tenned, mint egy marék friss vagy szárított levendulavirágot tálba raknod, majd fél liter olívaolajt hozzáadnod. A keveréket három napon keresztül érleld napos, meleg helyen, majd szűrőn keresztül töltsd üvegpalackba!

A fénylő haj titka

Ha selymes és fényes hajra vágysz, készíts sörös tojássampont. Keverj össze két evőkanál szódabikarbónát vízzel, majd adj hozzá egy tojássárgáját és egy teáskanál sört. A krémes állagú egyveleget alaposan dörzsöld a hajadba és a fejbőrödbe. Hagyd öt percig hatni, majd langyos vízzel felhígított almaecettel öblítsd le!

 

Forrás: Hírklikk