"Azt sugallni, hogy ez volt az 56-os forradalom, aljas hazugság"

Vásárhelyi Mária 2017. október 23. 09:20 2017. okt. 23. 09:20

Hogy mi a baj azzal, hogy az 56-os forradalom 61 évfordulóján egyre többen a lincseléseket ábrázoló képeket posztolnak? Hát elmondom: Édesapámat, aki a Nagy Imre kormány sajtófőnöke volt, 1957. áprilisában tartóztatták le Snagovban, ahová a forradalom vérbefojtása utána deportáltak minket.

Letartóztatása után másfél évet töltött magánzárkában, ami azt jelentette, hogy egy akkora cellába volt bezárva, amibe egy priccs, egy asztal és egy szék fért be. WC-re sem mehetett ki, egy küblit kapott.

A szobában egy 25-ös égő égett és hemzsegtek a poloskák. Két-három hetente egyszer vitték ki "sétálni" 10 percre, egy alagsori, patkányoktól hemzsegő helyiségben járkálhatott fel-alá.

Könyvet is csak egy fél év után kapott először. Nemcsak fizikailag, hanem idegileg és lelkileg is az összeomlás határára került.

A börtönőrök és kihallgatók egy része a Köztársaság téri és körúti lincselések áldozatainak hozzátartozói voltak, akikben égett a bosszúvágy és a testi és lelki kínzások legkülönbözőbb módszereit vetették be a forradalom letartóztatott résztvevőivel szemben. A kihallgatások során egyfolytában a budapesti lincselésekről készült borzalmas felvételekkel szembesítették őket, azt sulykolva, hogy ez volt a forradalom.

A teljes elszigeteltségben élő, meggyötört és az őrület határára kergetett rabok egyre jobban elbizonytalanodtak, hogy valójában miben is vettek részt, hogy mi is történt október 23 és november 4 között. És amikor a tárgyalás végén - az utolsó szó jogán - édesapám azt mondta, hogy ő nem ezt akarta, akkor ezekre a szörnyű lincselésekre gondolt.

Hosszú időnek kellett eltelnie, újra emberek közé - sokszemélyes zárkába - kellett kerülnie, hogy visszanyerje egyensúlyát, és reálisan meg tudja ítélni, hogy miben is vett részt; hogy a forradalomban mekkora súlya volt az ország szabadságáért és függetlenségéért folyó felkelésnek és mekkora az embertelen lincseléseknek.

Aki ma, a forradalom évfordulóján a lincseléseket ábrázoló képet posztol, az éppen úgy viselkedik, mint az édesapám kihallgatói. Mert természetesen, mint minden forradalomban, úgy 56-ban is történtek jóvátehetetlen, borzalmas dolgok, de azt sugallni, hogy ez volt az 56-os forradalom, aljas hazugság.